A 14 év alattiak a legsebez­hetőbbek a Facebookon

A 14 év alattiak a legsebez­hetőbbek a Facebookon

2022. március 29. 23:04, Kedd
A tinédzserek körében összefüggés van a közösségi oldalak használata és a rossz közérzet között.

Az elmúlt évtizedben a közösségi média alapvetően megváltoztatta az internetezéssel töltött időnket, a magunkról megosztott dolgokat és a másokkal való kommunikációt. A potenciálisan káros hatások széleskörű aggodalmakhoz vezettek, mint az egyénekre, mind a teljes társadalomra nézve. Hiába telt el azóta több év, ma is a sötétben tapógatózunk a közösségi szájtok közérzetre gyakorolt hatását tekintve.

Brit kutatók dr. Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem kísérleti pszichológusa vezetésével 84 000, 10 és 80 év közötti személy életét és szokásait vizsgálták meg és arra a kérdésre keresték a választ, hogy van-e összefüggés az élettel való elégedettség és a közösségi portálok látogatása között. Kiderült, hogy különösen a 11 és 13 év közötti lányok és a 14-15 éves fiúk voltak elégedetlenek az életükkel, a jelenség ráadásul erősen összefüggött a pubertással.

Mind a két nem esetében kimutatható volt, hogy 19 éves korban kapcsolat van a lezajló szociális változások és a közérzet alakulása, valamint a közösségi platformok alkalmazása között. Aki például elköltözik otthonról vagy dolgozni kezd, az különösen sebezhető lehet a közösségi hálózatokon tapasztalható negatív kritikákkal és támadásokkal szemben.

A szakértők megállapították azt is, hogy semelyik másik korosztály esetében nem lehetett összefüggést találni a közösségi oldalak használata és az élettel kapcsolatos növekvő elégedetlenség között. Olyan szempontból viszont volt kapcsolat a két terület között, hogy azok használták az átlagosnál gyakrabban a közösségi portálokat, aki kevésbé voltak elégedettek az életükkel. Orben és társai mindenesetre leszögezték, hogy ezen a területen további kutatásokra van szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások