Csúszik az amerikai hiperszonikus fegyver

Csúszik az amerikai hiperszonikus fegyver

2022. április 14. 18:41, Csütörtök
A teszteket kénytelenek elhalasztani, emiatt csak jövőre valósulhat meg a véglegesítés.

A hiperszonikus platformok fejlesztéséről, illetve azok alkalmazásáról már több alkalommal beszámoltunk, nemrég például már egyértelművé vált, hogy komoly verseny zajlik az amerikai és a kínai fél között. Az is kiderült, hogy Ukrajnában is ilyen fegyverek pusztítanak, eközben azonban az amerikai fél is dolgozik saját megoldásán, amely most ismét komoly csúszást szenved.

A Bloomberg számolt be a napokban az amerikai légierő rövid jelentéséről, amelyben az újabb halasztásról írnak. Ebből az derül ki, hogy az AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) névre keresztelt hiperszonikus platform tesztelése szenved késedelmet, a korábbi tervek szerint ugyanis a fejlesztés legkésőbb szeptember 30-ra érte volna el a korai alkalmazási fázist, ez azonban már biztosan nem jön össze. A következő lépés a június 30-ig esedékes két, a gyorsítókat érintő próba lett volna, az elmúlt hetekben azonban három alkalommal is anomáliákat tapasztaltak ezek működésében, így most elhalasztják a teszteket.

A típus gyártására vonatkozó döntés az illetékesek elmondása szerint továbbra is a soron következő lépésektől, az időközben felbukkanó fejleményektől függ, végleges dátumról tehát nem beszélhetünk. A gyorsítókat várhatóan decemberben vetik majd alá újabb próbának, az eredeti terveknek megfelelően a felszínen, mindenféle fellövés és repülés nélkül. Ennek következtében teljesen biztosra vehetjük, hogy legkorábban 2023-ra készülhet el a platform, amely ezt követően jelenhet meg az erre kijelölt repülőkön, követve az orosz és kínai példát. Természetesen rögtön megjelentek az ezzel kapcsolatos amerikai kijelentések, egyes képviselők szerint Kína több katonával, hajóval, valamint hiperszonikus fegyverrel rendelkezik, aminek komoly következményei lehetnek.

Nem véletlen, hogy Biden elnök már beharangozta egy szorosabb közös projekt elindítását, mégpedig a brit és ausztrál partner bevonásával, a három ország így együttműködhet ezen fegyverek további fejlesztésében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások