A saját chipfejlesztés felé fordul Oroszország

A saját chipfejlesztés felé fordul Oroszország

2022. április 13. 23:10, Szerda
Moszkva egyre inkább megpróbál függetlenedni a nyugati világtól és ez a törekvés a kiszabott szankciók miatt csak felerősödött.

A Moszkvai SPARC Technológiai Központ (MCST) 2020 júniusában megalkotta az Elbrus-8CB típusú nyolcmagos processzorát, amelynek a maximális órajele 1,5 GHz. A központi egység jelentős mértékben különbözik az AMD és az Intel CPU-itól. Nemrég mind az AMD, mind az Intel leállította az Oroszországba irányuló chipszállításokat, míg az orosz processzorok gyártását Kínába helyezhetik át, így kerülve meg a szankciókat.

Most a The Register arról írt, hogy az orosz IT-ipar arra készül fel, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak és ezért egy olyan szuperszámítógép-platformot akar megalkotni, amely lehetővé teszi a nyugati CPU-któl való fokozatos függetlenedést. A legtöbb nagy teljesítményű rendszer jelenleg az Intel termékeit használja. A bevezetett szankciók elleni egyik megoldást a gőzerővel fejlesztett RSK Tornado nevű szuperszámítógép-referenciarendszer lehet, amely az x86-chipeket fokozatosan az Elbrus processzorokkal váltják ki. Az új platform akár 104 szervert is összekapcsolhat egy rendszerré. Az RSK Tornado ugyanakkor csak vészmegoldásnak tekinthető, mivel az Elbrus CPU-k teljesítménye elmarad az Intel termékeinek a teljesítményeitől.

Érdekesség, hogy a Sberbank korábban azzal kísérletezett, hogy legalább a megoldások egy részét lecseréli a saját fejlesztésű chipekre, azonban gyorsan kiderült, hogy azok teljesítménye nem megfelelő. Moszkva ezért nehéz helyzetben van, hiszen a nagy teljesítményű számítógépekről nem tud és nem is akar lemondani, mivel azok kellenek például az ipari folyamatok megtervezéséhez vagy a haditechnikai fejlesztésekhez. Amennyiben nem akar nagyon lemaradni a globális versenyben, akkor nem engedhet meg magának komoly csúszásokat. Az majd idővel kiderül, hogy a saját fejlesztésű rendszerek segítséget jelentenek-e és ha igen, milyen mértékben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások