Élhető lehet az Europa óceánja

Élhető lehet az Europa óceánja

2022. április 30. 13:51, Szombat
Erre a következtetésre jutottak egy hasonló grönlandi jelenség megfigyelése után.

A Jupiter Europa nevű holdja kapcsán többnyire a NASA megfigyeléseiről és az egyéb, a témához kapcsolódó tanulmányokról számolunk be. Nemrég megtudtuk, hogy előbbi jövőre 23 milliárdból gazdálkodhat, utóbbi sorozatot pedig most egy újabb példány egészítette ki, érdekes következtetéssel.

A Nature oldalán jelent meg a részletes munka, amelyben a NASA Operation IceBridge névre keresztelt projektjének adataira támaszkodtak. Ennek keretében még 2015 és 2017 között gyűjtöttek információt a grönlandi jégtakaró jellemzőiről, többek között radart is bevetve, a most megvizsgált adatok pedig arra a következtetésre indították az új munkában résztvevő kutatókat, hogy bizonyos tekintetben párhuzamokat vonhatunk az ottani, valamint az Europa felszínén lévő jégtakaró között. Mindkét helyszínen jelen vannak az érdekes kettős gerincek, amelyek a jelek szerint a felszín alá leszivárgó és ott újból megfagyó folyékony víz, valamint a létrejövő nagyobb nyomás miatt alakítják ki ezen jellemzőket, ez pedig azt sugallja számukra, hogy a hold felszínének egyes részei is élhetők lehetnek.

A Stanford Egyetem School of Earth, Energy & Environmental Sciences keretein belül tevékenykedő szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a két helyszínen eltérő hőmérséklet, kémiai folyamatok, valamint nyomás uralkodik, emiatt a következő lépésben az Europa esetében látott hasonló jelenségeket, jellemzőket figyelnék közelebbről meg, hogy pontosabban felvázolják a hasonló és eltérő részleteket. Az világos, hogy Grönlandon az újból megfagyó víz és a nyomás miatt alakult ki a kettős gerinc, legalábbis az általuk említett helyszínen, mivel azonban az Europa kapcsán még nem rendelkezünk hasonlóan részletes adatokkal, több kérdés még megválaszolásra vár.

A holdat két külön küldetés veszi majd célba, ezek egyike az ESA JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) névre hallgató expedíciója, a másik pedig a NASA által kialakított Europa Clipper, amely már a jégrétegen áthatoló radart is magával cipelne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások