Szürkeimporttal küzdenek a szankciók ellen az oroszok

Szürkeimporttal küzdenek a szankciók ellen az oroszok

2022. április 28. 22:25, Csütörtök
A listára felvett cégek termékeit innentől kezdve azok engedélye nélkül is bevihetik.

Az ukrajnai háború kirobbanását követően alig néhány nappal számoltunk be arról, hogy mind az AMD, mind pedig az Intel leállította az Oroszországba irányuló szállításokat, bár akkor ezt ideiglenes jelleggel tették meg, amíg véglegesítik a teljes listát. Az orosz fél erre most egy saját lista összeállításával válaszol, amely a szürkeimportot teszi lehetővé.

A helyi jelentésekből az derül ki, hogy az orosz kormány maga alakította ki a hosszú listát, mégpedig az ipari és kereskedelmi minisztérium illetékeseinek bevonásával. Erre a listára azon cégeket vették fel, amelyek termékeit mindenképpen szeretnék továbbra is beszerezni, esetükben pedig feloldják az eddig alkalmazott eljárást, amely nagyjából megfelelt a szerzői joggal kapcsolatos nemzetközi gyakorlatnak. Innentől kezdve ezen termékeket a gyártó tudomása és engedélye nélkül is bevihetik az országba, vagyis az importőrök nyerészkedhetnek azokkal, amennyiben az alacsonyabb árakkal dolgozó egyéb piacokon szerzik be ezen cikkeket, majd pedig viszik át a határon.

Az eddig alkalmazott büntetések ideiglenes feloldásával olyan gyártók termékei maradhatnak jelen az orosz piacon, mint az AMD, az Intel, az Apple, az Asus, a Huawei, vagy akár a Samsung és a Sony, de az IT-óriások mellett a Cadillac, a Bentley, a Chevrolet, a Škoda, a Tesla, valamint a Toyota is megtalálható a felsorolásban. A televíziók, a konzolok, a bányászat, a vasút, a tágabb értelemben vett szállítmányozás, a mezőgazdaság, valamint a faipar sem marad ki ebből a körből, jól látható tehát, hogy nem kizárólag az elektronikai szegmensben igyekeznek fenntartani a viszonylagos normalitást. Más kérdés, hogy az eredeti szabályokat bármikor helyreállíthatják, vagyis a szürkeimportra fókuszáló szereplők könnyen új helyzetben találhatják majd magukat.

Jelen pillanatban ezzel a megoldással kerülnék meg a szankciók egy jelentős részét, meglátjuk ezt milyen sikerrel és meddig folytatják majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások