Sokkal gyorsabb 5G-t ígér a Huawei

Sokkal gyorsabb 5G-t ígér a Huawei

2022. május 4. 15:20, Szerda
Az átmeneti lépés megduplázná az elméleti plafont, jóval több készüléket vonva be a körbe.

Napjainkban már javában zajlik az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítése, bár ez még számos országban hagy maga után kívánnivalót, az átlag felhasználók ugyanis még legtöbbször nem aknázhatják ki az ebben rejlő előnyöket. Az év elején arról írtunk, hogy már a hatodik generáció körvonalait vázolta fel a MediaTek, most azonban a Huawei jelezte, hogy egy átmeneti lépésre is sor kerülhet.

A Huawei Global Analyst Summit (HAS) 2022 alatt kerítettek sort a vezetéknélküli üzletág marketing-igazgatójának beszédére, amelyben az általuk „1+1+N” névre keresztelt 5.5G-platform várható előnyeit emelték ki. A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy a cég ebben látja a következő lépést, erre szerintük bőven lesz kereslet, hiszen egyre több készülék igényli majd az ötödik generációs, nagy sebességet és alacsony késleltetést kínáló eléréseket, a friss megoldással pedig még tovább javítható majd a helyzet, hiszen az elméleti plafon 10 Gbps-ra ugorhat, amivel gyakorlatilag megdupláznák a jelenleg kiépítés alatt álló infrastruktúrával elérhető legmagasabb szintet.

Az illetékesek az Extremely Large Antenna Array-Massive MIMO (ELAA-MM) alkalmazásával érnék ezt el, bár az rögtön hozzátették, hogy ők pusztán az optimálisnak gondolt paramétereket javasolják későbbi felhasználásra, a konkrét részletek minden esetben az adott szolgáltató kívánságain és igényein múlnak majd. Az mindenesetre teljesen világos, hogy már gondolkodnak a soron következő lépésen, amely átmeneti megoldásként jön számításba, ahogy azt ezen a területen megszokhattuk, hiszen annak idején a 2.5G, a 3.5G, majd pedig a 4.5G bevezetésével is láthattunk erre példát – utóbbi az LTE Advanced Pro névre hallgat, amely már 3 Gbps körüli sebességet kínál, több 5G-technológia alkalmazásával.

A cég szerint 100 milliárd készülék csatlakozhatna ezen új hálózatra, bár a sebesség terén nyilván ezúttal sem érnék el minden esetben az elméleti plafont – a kialakítás és kiépítés pedig további éveket venne igénybe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások