Leváltaná a külföldi hardvert és szoftvert Kína

Leváltaná a külföldi hardvert és szoftvert Kína

2022. május 9. 09:26, Hétfő
A kormányzat 2 év alatt söpörne ki minden külföldi fejlesztést, ez viszont eddig sem sikerült.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk a kínai törekvésekről és a további fejleményekről, ezek között megemlítettük, hogy a félvezetőipar vezetőjévé válhat az ország, de arról is szót ejtettünk, hogy az amerikaiak további cégeket sújtanak szankciókkal. Most a központi kormányzat tervéről számolhatunk be, amely igencsak ambiciózusnak tűnik.

A Bloomberg számolt be a napokban az érdekes bejelentésről, amelynek értelmében a kínai központi kormány egy új rendelkezéssel egészítette ki a meglévő elvárásokat. Ebben egy meglehetősen közeli, 2024-es határidőt jelölnek meg az összes kormányzati hivatal és ügynökség számára, amely a külföldi eredetű hardver és szoftver leváltására vonatkozik, ezen fejlesztéseket ugyanis hazai alternatívákkal kellene leváltani, bár ezek továbbra is tartalmazhatnak külföldi komponenseket. A lényeg a számukra belföldi gyártók előnybe hozása, így például a Dell által leszállított konfigurációkat a kínai kézben lévő Lenovo, Inspur, Founder, illetve Tsinghua Tongfang hasonló megoldásai váltanák ki, bár arról nem tesznek említést, hogy ezek továbbra is tartalmazhatnak-e külföldi eredetű chipeket – ez utóbbi valószínűleg így van, mivel a hazai fejlesztések komoly lemaradásban vannak az AMD és az Intel megoldásaihoz képest.

A szoftver terén is hasonló váltást szeretnének elérni, vagyis a Windows helyett a különböző kínai Linux-disztribúciók (így például a Red Flag Linux) kapna helyet a kormányzati felhasználásra szánt PC-ken, nagy problémát jelent viszont, hogy több területen kizárólag olyan külföldi, több évtizedes múltra visszatekintő fejlesztések állnak rendelkezésre, amelyeknek egyszerűen nincs komolyan vehető alternatívájuk (lásd CAD, ProViz, stb.) Mindenképpen fontos továbbá megemlíteni, hogy korábban, eredetileg 2019-ben, egy hasonló döntést hoztak meg, akkor azonban 3 éves periódus szerepelt a bejelentésben, a mostani határozattal tulajdonképpen ezt tolják ki újabb 2 évvel.

Ezúttal az állami kézben lévő, valamint a komoly állami támogatásban részesülő vállalatok is szerepelnek a kijelöltek körében, vagyis tőlük is elvárnák a döntésnek való megfelelést. Tekintettel azonban arra, hogy csak a kormányzati szektorban mintegy 50 millió gépet kellene lecserélni, ez pedig azóta sem haladt előre a kívánt ütemben, komoly kétségek fogalmazódnak meg a tervvel kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások