Generátorról működik a Yandex finnországi szerver­centruma

Generátorról működik a Yandex finnországi szerver­centruma

2022. május 10. 10:22, Kedd
Az orosz távközlési céggel nem bánnak túl kedvesen a skandináv államban.

A Yandex komoly bajban van, az orosz - ukrán háború óta piaci értéke jórészét elveszítette, ráadásul spanyol európai parlamenti képviselők csoportja Inma Rodríguez-Pinero vezetésével el akarja érni, hogy az Európai Bizottság szankciókkal sújtsa. A balti államok ugyanezt a kérdést vetik fel az Európai Tanácsban. A legnagyobb orosz technológiai vállalat helyzete Finnországban sem rózsás, az EURACTIV számolt be arról, hogy a Helsinkitől körülbelül 50 kilométerre északra található Mänstälä városában 2015 óta működő Yandex-adatközponttal a helyi szolgáltatók nem hajlandók szerződést kötni és a létesítményt árammal ellátni.

Ez a cég egyetlen Nyugat-Európában lévő centruma, az összes többi Oroszországban üzemel. A központ a keletkezett hő 75 százalékát átadja a regionális távhőszolgáltatóknak, április vége óta azonban a létesítmény dízelgenerátorról működik. Alekszej Zsumikin, a centrum vezetője kijelentette, hogy a társaság mindent elkövet azért, hogy új áramszolgáltató partnert találjon, amely segíti a működésüket. A dízelgenerátor mellett van még néhány opció a tarsolyukban. A menedzser hozzátette, hogy a velük szembeni magatartás ellenére Finnország továbbra is kiváló működési helyszín az orosz cégek számára.

A mostani fellépés arra vezethető vissza, hogy a helyi hivatalok a Yandexet az álhírek lehetséges terjesztése miatt vizsgálják. Timo Harakka finn kommunikációs miniszter azt nyilatkozta, hogy nagyon alaposan meg fogják figyelni a céget. A Yandex azért került a vizsgálatok célkeresztjébe, mert a Russia Today híreinek rövid összefoglalóit adja tovább. Nem segít a helyzeten, hogy a Financial Times szerint egy naplózási alkalmazásprogramozási felületen keresztül adatokat küldött a harmadik féltől származó alkalmazásokról és azok felhasználóiról orosz szerverekre. Több millió iOS-használó információi így kerültek külföldre. Az orosz társaság megerősítette a dolgot, de azt hangsúlyozta, hogy a továbbított adatok alapján csak nehezen azonosíthatók az egyes személyek.

Az információk küldése az Appmetrica nevű alkalmazáselemző és marketingplatform alkalmazásprogramozási interfészén keresztül valósult meg. A dologra Zach Edwards kutató és a Me2B Alliance nevű nonprofit szervezet munkatársainak közös vizsgálata során derült fény. A Financial Times saját szakértői megerősítették a szakemberek megállapításait és úgy vélik, hogy az információkkal visszaélhetnek az orosz biztonsági hivatalok.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások