A túl sok ételfotó veszélyezteti a klímavédelmi célok elérését?

A túl sok ételfotó veszélyezteti a klímavédelmi célok elérését?

2022. szeptember 25. 13:49, Vasárnap
A felvételek mindenesetre aligha nevezhetők a legfontosabb nyilvánosságra hozandó tartalmaknak.

Volker Wissing német közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter a digitalizálás energiafogyasztásának a csökkentését nevezte meg az egyik legfontosabb feladatként. A politikus példaként említette, hogy a felhasználók hajlamosak lefotózni az általuk készített vagy elfogyasztott ételeket, majd a felvételeket feltöltik a közösségi platformokra. Ha valaki összeszámolná az emberek által világszerte az ételekről készített képek számát, akkor megdöbbentő lenne, hogy a jelenség mekkora energiapocsékolással jár. Ezen a területen csak a legszükségesebb információközlésre kellene szorítkozni.

Wissinget a nyilatkozat után számos kritika érte, többek között az Instagram-csatornáján azért, mert ő is szokott fotókat kirakni az éttermi és a miniszteri iroda étkezdéjében tett látogatásairól vagy az otthoni kenyérsütési teljesítményéről. Ugyanakkor sokkal súlyosabb probléma, hogy a saját felelősségéről igyekszik elvonni a figyelmet: az általa felügyelt közlekedési ágazat tavaly jelentős mértékben elvétette az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos célkitűzéseket. Ráadásul az elvárások az idén tovább nőttek, de a politikus a mai napig nem mutatta be a koncepcióját azzal kapcsolatban, hogy miként akarja megoldani a problémát.


A jelenleg a hatályos német klímavédelmi törvény alapján a kitűzött ágazati célok elmulasztása esetén négy hónapon belül kötelező egy olyan azonnali program kidolgozása, amelyből kiderül, hogy miként lehet az adott problémát megoldani. Ehelyett a tárcavezető inkább könnyen megvalósítható intézkedésekkel foglalkozik, miközben nincsenek kidolgozva olyan befektetési tervek sem, amelyek azt mutatnák meg, hogy hogyan lehet klímabarát közlekedési eszközzé tenni például a vasutat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások