Új chip növeli a dolgok internete eszközök üzemidejét

Új chip növeli a dolgok internete eszközök üzemidejét

2022. május 30. 17:32, Hétfő
A készülékek sokkal tovább használhatók maradnak.

A Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézetének (IIS) munkatársai egy olyan chipet fejlesztettek ki, amely az áramfogyasztása 99 százalékát megtakarítja. Az RFicient chip megalkotásáért Dr. Heinrich Milosiu, Dr. Markus Eppel és Dr. Frank Oehler megkapták a Joseph von Fraunhofer-díjat.

Mind a magánszemélyek, mind a cégek esetében folyamatosan nő a dolgok internetéhez kapcsolódó, vezeték nélkül hálózatba kötött termékek száma. Ezek között vannak okosotthon termékek, például mobilappal bekapcsolható kávéfőző vagy egy szintérzékelővel kiegészített szemeteskuka, ami észreveszi, hogy mikor kell üríteni, de ipari felhasználásra is rengeteg hasonló szerkezet készült. Ahhoz azonban, hogy az eszközök mindig elérhetők legyenek, az adott készülék rádióvevőjének mindig bekapcsolva kell lennie, amely miatt az üzemidő így csupán néhány hétre korlátozódik.

Dr. Frank Oehler kiemelte, hogy az RFicient chip segítségével a működéshez szükséges áram akár 99 százaléka is megtakarítható. Egy hagyományos technológiával egy hónapot kibíró akkumulátor üzemideje így 10 esztendőre emelkedik. A megoldásnak mindössze 30 ezredmásodpercre van szüksége ahhoz, hogy egy jelre reagáljon. Más vevőknek gyakran több percre van szükségük ugyanehhez. Ez nem csak az időkritikus alkalmazásoknál fontos, hanem ott is, ahol sok szolgáltatás fut egyszerre, vagy sok egyedi csomópontot kérdeznek le - például a repülőtereken, a vasútállomásokon vagy a futballstadionokban.

A szakemberek az RFicient chipet úgy alkották meg, hogy az kereskedelmi forgalomban kapható és szabványos legyen. Gyártópartnernek megnyerték a Globalfoundries Inc-t, a RoodMicrotec GmbH-t és az EBV Elektronik GmbH & Co. KG-t. Thomas Staudinger, az EBV Elektronik GmbH elnöke rámutatott, hogy az iparnak olyan dolgok internete vevők kellenek, amelyek mindig elérhetők, gyorsan reagálnak és hosszú ideig karbantartás nélkül működnek. Dr. Oehler hozzátette, hogy eddig már több mint 100 megkeresést kaptak különböző területekről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások