Befejezi munkáját a NASA Insight

Befejezi munkáját a NASA Insight

2022. június 3. 15:25, Péntek
A panelekre rakódott por miatt lesz kénytelen leállni az egység, bár még van némi remény.

A NASA Insight névre keresztelt küldetése, valamint az annak fő elemét képező landolóegység nem túl gyakran szerepel híreinkben, legutóbb tavaly írtunk arról, hogy az amerikai űrügynökség a marsjárók földi irányítását szüneteltette. Most a panelekre rakódott por miatt érkezett újabb, ezúttal negatív hír, eszerint idén leállhat a küldetés.

Az illetékesek még május közepén tették közzé az újabb szelfit, amely várakozásuk szerint az utolsó lesz a sorban. Ennek legfőbb oka jól kivehető a képen, a nappaneleket ugyanis komoly regolitréteg borítja, ezek többnyire vörös színben pompáznak, vagyis a szonda egyre kevésbé támaszkodhat az újratöltésre, ami egyben a tudományos munka leállását, majd pedig a végleges búcsút eredményezheti. A mellékelt magyarázat szerint a landoláskor regisztrált kapacitás (5000 wattóra) egytizede maradt csak meg, és bár az ottani rengések, valamint a bolygó belsejének kutatása még egy darabig folytatódhat, ez a munka a nyár folyamán szintén lezárulhat.

A szakemberek nem túl bizakodóak, viszont csalódásnak sincs jele az általuk kiadott közleményekben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a 2018-ban landolt egység fő küldetése eredetileg egyetlen marsi évre szólt, vagyis csaknem két évig tartott volna, a többszöri kiegészítés viszont a sikeres munkát, valamint a megfelelő üzemelést jelezte számunkra. Az utóbbi hónapokban már egyre több por rakódott a panelekre, ezt tavaly még sikerült egy trükkel kiküszöbölni, most viszont már csak abban reménykedhetnek, hogy egy komolyabb széllökés lesöpri majd annak egy részét. Erre van még némi esély, könnyen lehet viszont, hogy valóban az utolsó szelfit láthattuk az egységről.

Az elkövetkező hetekben a képekre használt kar nyugalmi állapotban lesz, meglátjuk, milyen további fejleményekről tudnak majd beszámolni a NASA munkatársai.

Listázás a fórumban