Utcalámpákba kerülnek a Suzuki használt akkumulátorai

Utcalámpákba kerülnek a Suzuki használt akkumulátorai

2022. június 9. 09:18, Csütörtök
A japán cég egy helyi törvény miatt igyekszik újrahasznosítani a járművekből kiszerelt példányokat.

Bár a Suzuki meglehetősen komoly jelenléttel bír hazánkban, a gyártó nem túl gyakran szerepel híreinkben, legutóbb még évekkel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Toyotával működik együtt a vállalat. Most egy érdekes bejelentésre kerítettek sort, ebben a régebbi járművekből kiszerelt akkumulátorok további sorsával kapcsolatban közölnek fontos információkat.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a Suzuki egy új technológiával állt elő, ez pedig lehetővé teszi az életciklusuk végét elérő autókból származó, azokból eltávolított akkumulátorok további felhasználását. A mellékelt részletek alapján arról van szó, hogy az ezen járművek kisebb egységeit kiszerelik, azokat némileg módosítják, ezt követően pedig utcai lámpákban helyezik el őket, ahol tovább funkcionálhatnak, a társadalom számára hasznos módon, a környezetet védve a további felesleges terheléstől, amelyet a teljes szétszerelés, illetve a kidobás eredményezne. A pontos technikai adatokat sajnos nem közlik, viszont ígéretet tesznek arra, hogy a megoldást hamarosan mindenki számára elérhetővé teszik.

Az első körben kizárólag Japánban alkalmazzák a lépést, amely leginkább egy helyi törvénynek köszönhető. A japán kormányzat eredetileg még 2002-ben hozott egy olyan döntést, amely az autógyártók számára írja elő az életciklusuk végét elérő példányok további hasznosítását, pontosabban a gyártó felelősségének kitolását a szétszerelést követő időszakra. A Law for the Recycling of End-of-Life Vehicles névre hallgató törvény miatt némi felárat építenek be minden egyes autó árába, ezzel a vásárlók tulajdonképpen a törvény által megkövetelt további vállalati lépéseket, azok költségeit fizetik meg, a döntéssel azonban némileg védik a környezetet, amely így részben mentesül a hulladékok által jelentett tehertől.

Ahogy említettük, a Suzuki a megoldás megnyitását tervezi, ezt követően ez az egyéb régiókban is felbukkanhat majd, már amennyiben lesz rá megfelelő kereslet.

Listázás a fórumban