Túl sok laptop van raktáron

Túl sok laptop van raktáron

2022. június 14. 11:22, Kedd
Míg a Covid alatt a kereslet az egekbe szökött, most már az infláció és a várható gazdasági visszaesés miatt visszafogottabbak a megrendelések.

Az energia és élelmiszerárak emelkedése rekord inflációt eredményezett szerte a világon. Emiatt sokan átgondolják költési szokásaikat, és visszafogják a technológiai vásárlásokat. A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján több notebookgyártó küzd jelenleg azzal a problémával, hogy túl sok készülék van a raktáraikban, amelyeket nem tudnak megfelelő ütemben értékesíteni. Mindez azt eredményezheti, hogy a következő hetekben a cégek jelentős része kénytelen lesz kisebb vagy nagyobb mértékű árengedménnyel eladni a termékeket.

Az IDC szerint a fogyasztói PC-kereslet mérséklődése miatt 8,2%-kal kevesebb PC-t fognak eladni 2022-ben tavalyhoz képest. Ez számszerűen a 348,8 millióhoz képest 321,2 millió darabot jelent. Az elmúlt évben a gyártók mindent megtettek, hogy ki tudják elégíteni a megnövekedett keresletet. A vezető PC-gyártók - az Acer, a Dell és a HP - közvetlenül a fejlesztőktől/gyártóktól vásárolták a chipeket, és felhalmozták azokat, hogy elkerüljék ellátási láncaik fennakadását. Most, hogy a fogyasztói számítógépek iránti kereslet csökken (bár még mindig magasabb a járvány előtti szintnél), ezek a készletek problémává váltak, mert a túlkínálat áreséshez vezet, ami jó a végfelhasználónak, de nem jó az üzleti életnek.

Jason Chen, az Acer első embere kijelentette, hogy már most is azzal a szituációval kell szembenézniük, hogy a kínálat jelentősen túlszárnyalja a keresletet, vagyis sokkal több laptop van a raktárakban annál, mint amennyit értékesíteni tudnak a piacon. Egyre hosszabb ideig tart, amíg a kész modellek elhagyják a létesítményeket, különösen a belépő szintű és középkategóriás modellekből van többlet. Az alkatrészek és késztermékek gyorsan veszítenek értékükből. A menedzser úgy vélte, hogy egyelőre nagyon nehéz megbecsülni azt, hogy a helyzet az esztendő második felében javulni fog-e vagy sem. Most már a fő problémát nem az alkatrészhiány jelenti, hanem az infláció miatt kialakuló gazdasági recesszió.

A Hewlett-Packard szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereslet nagy mértékben visszaesett, de az Asus, a Gigabyte és az MSI is ezzel a problémával küzd. A megbízásos gyártók, például a Compal és a Quanta még a kínai karanténok miatti lezárásintézkedések negatív hatásait pihenik ki. A lehetséges fő megoldást az jelentheti, hogy a vállalatok alkalmazkodnak a mostani helyzethez és a következő hónapokra az eddiginél szerényebb megrendeléseket adnak le, hogy így javítsanak a szituáción és csökkentsék a raktárakban felhalmozott termékek számát. Persze nem minden PC-gyártó szenved: az Apple egy ma megrendelt MacBook Pro-t csak augusztusban tudja leszállítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások