Technológiai szankció­csomagot sürget Moszkva ellen Lengyelország

Technológiai szankció­csomagot sürget Moszkva ellen Lengyelország

2022. június 22. 09:36, Szerda
Súlyosbodhat Oroszország IT-iparának a helyzete.

A RMF FM lengyel rádióadó arról számolt be, hogy Varsó az Európai Unió Tanácsának heti ülésén további szankciók mellett érvelt. Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes a WELT am Sonntagnak azt taglalta, hogy Lengyelország a hetedik uniós szankciócsomag bevezetését szorgalmazta Oroszország ellen, beleértve a technológiai export tilalmát is. A javaslat szerint az új csomag megtiltaná az európai technológiák, köztük az úgynevezett kettős felhasználású termékek Oroszországba történő exportját.

A politikus hozzátette, hogy megpróbálják meggyőzni az európai partnereiket, hogy vezessenek be további szankciókat Moszkva ellen. Az európaiaknak ebben az esetben összehangoltan kell fellépniük. "Fenn kell tartanunk a nyomást és határozottabban kell fellépnünk az orosz bankokkal és az orosz propaganda- és dezinformációs csatornákkal szemben" - tette hozzá Przydacz. Przydacz az egyik legaktívabb és nemzetközileg legelismertebb lengyel diplomatának számít. A minisztériumban a biztonság- és keleti politikáért felelős, beleértve a szomszédos országokkal, Fehéroroszországgal és Ukrajnával való kapcsolatokat is, így központi szerepet játszik a jelenlegi válságban.

S, hogy hogyan nézhet ki egy új csomag? Teljesen le akarják állítani az európai technológiaexportot Oroszországba, amely természetesen magában foglalja a katonai célokra felhasználható polgári termékeket is. Przydacz itt elsősorban a kettős felhasználású árukat veszi célba, de ha a fogalmat tágan határozzák meg, akkor szinte minden ipari termék vagy alkatrész beletartozhat, hiszen egy teherautó gumiabroncsai vagy fékrendszerei egy katonai szállítójárműhöz is felhasználhatók. A lengyel külügyminiszter-helyettes emellett úgy vélte, hogy erőteljesebben kell fellépni az orosz bankok és az orosz propaganda- és dezinformációs csatornák ellen.

A helyzet már most sem jó Oroszországban, hiszen az AMD és az Intel egyaránt leállította az oda irányuló chipszállításokat, a helyi IT-ipar pedig arra készül, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak. Próbálnak alternatívákat keresni, például az elsősorban Kínában és Oroszországban működő Dannie nevű szerződéses gyártó bejelentette, hogy az orosz belföldi piacot olyan saját alaplapokkal látja el, amelyek x86-os központi egységeit a kínai Zhaoxin gyártja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások