Nem éri meg az LCD-panelek gyártása

Nem éri meg az LCD-panelek gyártása

2022. június 23. 22:29, Csütörtök
A kínaiak masszív túltermelése miatt tele vannak a raktárak, a kereslet viszont visszaesett.

Május végén derült ki, hogy a Samsung Electronics kijelzőgyártó részlege, a Samsung Display júniusban szállítja le a televíziókba szánt utolsó LCD-paneljeit. Ennek oka nagyon egyszerű: az üzletág veszteséges. A régóta várt lépésre azért került sor, mert az LCD-TV-panelek ára folyamatosan csökken, ezzel együtt a terméken realizált haszon is elillant, ami a Samsung Display számára mostanra fenntarthatatlanná tette a gyártást. A DigiTimes tajvani IT-portál szerint az LCD-panelek gyártását jelenleg tömegesen csökkentik, mivel túlkínálat van a piacon, különösen a nagyobb képernyők esetében. A gyártási költségek hamarosan meghaladják az értékesítésből származó bevételeket, és az esetleges hasznot az infláció teljesen elviszi.

A DigiTimes rámutatott, hogy a televíziókban használandó LCD-k árai ezekben a napokban ismét jelentősen csökkennek. A piacot már az orosz-ukrán háború előtt is éles verseny jellemezte és a nagyon alacsony haszonkulcsok miatt nem volt túl vonzó, a gyártókat most még veszteség is fenyegeti. A WitsView piaci megfigyelői szerint az LCD-panelek ára ezen a héten mérettől függően akár 15 százalékkal is csökkent az előző hónap azonos hetéhez képest. A 32 hüvelykes panelek például várhatóan átlagosan mindössze 28 dollárba kerülnek majd, míg a 43, 55 és 65 hüvelykes panelek ára mindössze 55, 89 és 127 dollár lesz, ha egy készülékgyártó egy kijelzőgyártótól vásárolja meg őket. Egy hónappal ezelőtt ezek az árak 8-15 százalékkal voltak magasabbak.

A monitorokhoz használt LCD-panelek esetében is borús a kép, bár a WitsView szerint a legnépszerűbb méretek árai várhatóan nem esnek olyan mértékben, mint a TV-paneleké, "csak" közel 8 százalékkal. A noteszgépek LCD-paneljei is egyre olcsóbbak a készülékgyártók számára, bár itt még korlátozottabbak az árcsökkentések. Az LCD-gyártók a maguk részéről úgy reagálnak az alacsonyabb keresletre, hogy jelentősen csökkentik a gyártási mennyiséget. Így akarják elérni, hogy a hiány miatt ismét emelkedjenek az árak, mert a raktáraik jelenleg túlzsúfoltak, és nem tudják gazdaságos áron értékesíteni a paneleket.


A probléma részben arra vezethető vissza, hogy a kínai gyártók sokáig rendkívül alacsony árakkal próbálták megnehezíteni a tajvani és dél-koreai versenytársaik életét. Ez sikerrel járt, amint azt a Samsung bejelentése is mutatta. Úgy tűnik azonban, hogy a kínai kormány követelményei megakadályozták a kínai LCD-gyártókat abban, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a gyorsan változó világhelyzethez. Ehelyett magasan tartották a kapacitásokat, aminek eredményeként hónapok óta masszív túltermelés folyik.

A piaci megfigyelők feltételezése szerint több hónapba telik, amíg a kapacitások várhatóan akár 10 százalékkal történő csökkentése az árak stabilizálódásához vezethet. A végfelhasználók számára ez a fejlemény azt jelenti, hogy a kijelzők legalább átmenetileg olcsóbbá válhatnak az év hátralévő részében. Ennek azonban előfeltétele, hogy a panelgyártók által nyújtott árengedményeket ne ellensúlyozza más alkatrészek magasabb költsége vagy a növekvő infláció.

Listázás a fórumban