Nagy ugrást ígér a PCIe 7.0

Nagy ugrást ígér a PCIe 7.0

2022. június 23. 09:44, Csütörtök
A szabványért felelős szervezet megosztotta az első számokat, ismét duplázás jöhet.

A számos eltérő komponens által használt szabvány kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy elkészültek a hatodik generációt képviselő chipek, ezt most követi a sorban a hetedik generáció első fontosabb számainak közzététele. A szervezet ismét duplázást érne el az új szabvánnyal, ettől azonban még évekre vagyunk.

A PCI-SIG Developers Conference 2022 alatt hangoztak el a fent említett számok, amelyek nem sokkal később egy hivatalos közleményben is felbukkantak. Ebből azt tudjuk meg, hogy a PCIe Gen7, vagyis a PCIe 7.0 szokás szerint megduplázná az adatátviteli sebességet, vagyis az x1-csatlakozó esetében már 128 Gbps-os (16 GB/s) rátát érhetnénk el, legalábbis egy irányban. Mindez azt jelenti, hogy a többek között az NVMe SSD-meghajtók által használt x4-portoknál 64 GB/s lenne a plafon (kétirányú kommunikáció esetén), míg a grafikus kártyáknál alkalmazott nagyobb, x16-os csatlakozóknál ez 512 GB/s lenne, tehát ez a szabvány megfelelő módon kiszolgálhatja majd az újonnan kifejlesztendő komponenseket.

A PCI-SIG ezzel egy időben jobb energiahatékonyságot ígér, mégpedig alacsony késleltetés és nagyobb megbízhatóság mellett. A visszafelé való kompatibilitást ezúttal is megőriznék, vagyis ragaszkodnak a hagyományokhoz, az illetékesek elmondása szerint pedig akár a 800 Gig Ethernet (800 GbE) támogatása is megoldható lesz, hiszen ez belefér a fent említett korlátokba. Más kérdés, hogy a szabvány végleges specifikációja még odébb van, ez 2025-re készülhet el, az első ilyen alkatrészek pedig ezt követően jelennek majd meg a piacon.

Addig nyilván az ötödik és hatodik generációt használjuk majd, a sebességgel ezen példányoknál sem lesznek nagy gondjaink.

Listázás a fórumban