Nem tud 5G-modemet kifejleszteni az Apple

Nem tud 5G-modemet kifejleszteni az Apple

2022. július 3. 23:14, Vasárnap
A jelek szerint befuccsolt a házon belüli projekt, így maradnak a Qualcomm megoldásainál.

Az Apple fejlesztései kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy több régebbi okostelefonnak inthet búcsút az iOS 16, eközben viszont az idei, valamint az jövőre várható generáció kapcsán is egyre-másra jelentek meg az előrejelzések és friss információmorzsák. Most egy újabb példány bukkant fel, ami viszont már komoly kudarcra hívja fel a figyelmet.

Már hónapokkal korábban felmerült, hogy az Apple a 2023-ra tervezett iPhone 15 típusokat saját, házon belül kifejlesztett 5G-modemekkel szerelné fel, ezzel leváltva az Qualcomm által leszállított példányokat, egyben pedig fokozatosan leépítve az együttműködést. A számos alkalommal megbízható forrásnak bizonyult Ming-Chi Kuo folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket, most közzétett rövid Twitter-bejegyzésében pedig arra utal, hogy a házon belüli projekt kudarcba fulladt, így az iPhone 15 is a Qualcomm modemjére épül majd. Ezzel a partner részesedése marad 100 százalékon a korábban meghatározott 20 százalékos arány helyett, vagyis nem lesz komoly változás a modemek terén.

A fenti hír (amennyiben helytálló) komoly kudarcot jelent az Apple számára, amely már jó ideje igyekszik megszabadulni az Qualcomm partnerségétől. Katasztrófáról persze nincs szó, mindössze annyi történt, hogy több időre lesz szükség a saját megoldás kifejlesztéséhez, bár ezzel kapcsolatban arról sem feledkezhetünk meg, hogy 2019-ben 1 milliárd dollárért vásárolták fel az Intel modemes részlegét – amelynek korábban szintén meggyűjt a baja az 5G-modemek kifejlesztésével. A munka minden bizonnyal folytatódik, meglátjuk, mire jutnak majd az elkövetkező 1-2 évben.

Az Apple egyébként éppen 15 évvel ezelőtt mutatta be az első iPhone okostelefont, amely akkor forradalminak bizonyult és hamar népszerűvé vált. Az akkor alkalmazott 3,5 hüvelykes kijelző és egymagos processzor ma már nevetségesnek hat, ez viszont nyilván igaz lesz a mai példányokra a 2030-as évek második felében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások