Az űrből is jöhet majd az 5G

Az űrből is jöhet majd az 5G

2022. július 13. 11:02, Szerda
Három konszern új módon akarja elterjeszteni a szabványt.

Az Ericsson, a Thales és a Qualcomm Technologies a Föld körül keringő műholdak hálózatán keresztül hozza el az 5G-t a világba. A vállalatok azt tervezik, hogy tesztelik és validálják a nem földi 5G-hálózatokat (5G NTN), amelyek okostelefonos felhasználási esetekre összpontosítanak. Ez azt jelentheti, hogy egy 5G okostelefon a Föld bármely pontján használhatja az 5G-kapcsolatot és teljes globális lefedettséget biztosíthat a mobilszolgáltatások számára, beleértve a korábban csak korlátozott adatkapcsolati képességekkel rendelkező műholdas telefonrendszerek által lefedett helyeket is

Egy ilyen széles körű összeköttetés javítaná az 5G okostelefon-felhasználók barangolási képességét és lehetővé tenné a globális összeköttetést az 5G alkalmazások számára a közlekedés, az energia és az egészségügy területén. A világűrbe telepített hálózatot a földi rendszerek tartalékaként is lehetne használni nagyobb hálózati kiesések vagy katasztrófák esetén.

Erik Ekudden, az Ericsson alelnöke és műszaki vezetője kijelentette, hogy az Ericsson, a Thales és a Qualcomm Technologies közötti tesztelési és validálási együttműködés fontos mérföldkő a kommunikáció történetében, mivel a végeredmény azt jelentheti, hogy bárhol a Földön - az óceán közepén vagy a legeldugottabb erdőben - a közös 5G műholdas és földi összeköttetés révén kiváló minőségű, biztonságos és költséghatékony kapcsolat lesz elérhető.

John Smee, a Qualcomm műszaki részlegének vezető alelnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy ahhoz, hogy az 5G teljesíteni tudja a mindenütt elérhető kapcsolat ígéretét, elengedhetetlen, hogy olyan területeken is képes legyen hálózati lefedettséget biztosítani, ahol földi mobilhálózat nem létezik, legyen szó akár az óceánokról vagy a távoli területekről. A közösen tervezett kutatásaik fontos lépést tesznek e létfontosságú technológia megvalósítása felé.

Az 5G-hálózatok kiépítése jelentős változást jelent a távközlési ágazat számára. Ez nem csupán az üzleti lehetőségek, hanem az emberek és dolgok milliárdjainak összekapcsolásához és védelméhez szükséges készségek tekintetében is változást jelent. A Thales a különböző tevékenységein keresztül mélyen érintett ebben. A két másik társasággal folytatott kutatási együttműködés bizonyítja a meggyőződésüket abban a tekintetben, hogy az 5G nem földfelszíni hálózatok hozzájárulnak ehhez a forradalomhoz, s a hálózatok rugalmasságát és biztonságát a következő szintre emelik.

A 3GPP - a távközlési szabványok globális szervezete - által márciusban jóváhagyott tesztek és érvényesítések először támogatják a nem földfelszíni hálózatokat. A tesztek célja a nem földfelszíni 5G-hálózatokhoz szükséges különböző technológiai összetevők, köztük egy 5G okostelefon, műholdas hasznos teher és 5G földi tápegységek validálása. A munka célja továbbá annak igazolása, hogy az 5G NTN támogatható okostelefonos formában, így a jövőbeli 5G okostelefonok ténylegesen műholdas telefonokká válnak. Az első tesztekre egy emulált űrkörnyezetben kerül sor a Franciaországban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások