Nagy étvággyal jönnek az AMD új grafikus kártyái

Nagy étvággyal jönnek az AMD új grafikus kártyái

2022. július 14. 10:24, Csütörtök
Egyesek szerint a 700 wattos szintet is elérhetjük, bár a cég a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt.

Az AMD kapcsán nemrég írtunk arról, hogy a cég GPU-mérőszoftvert adott ki, eközben azonban azt is megtudtuk, hogy a nagy rivális nVidia az RTX 40 esetében a nagyobb erő mellett magasabb étvágyat nyújtana a vásárlóknak. Ez a jelek szerint az AMD háza táján is így lesz, legalábbis egy most közzétett interjú alapján.

A VentureBeat a napokban tett közzé egy hosszabb interjút, amelyben Sam Naffziger, az AMD egyik alelnöke beszélt a házon belüli erőfeszítésekről és a várható előrelépésekről. Elmondása szerint a teljesítmény-fogyasztás terén számíthatunk nagy javulásra, az RDNA 3 ugyanis ezen a téren akár 50 százalékkal lehet jobb közvetlen elődjénél, amely annak idején szintén hasonló mértékben lépte túl az első generációt. Ezúttal a fizikai méret tekintetében is javulás várható, és bár a konkrét részletekről a cégvezető (érthető módon) nem beszélt, szerinte kényelmes előnyben lesznek a riválissal szemben, amely hasonló mértékű javulást csak jóval magasabb fogyasztással érhetne el.

A portálon érdekes módon egy kiegészítő illusztrációt is közzétettek, amelyben a grafikus kártyák étvágyának emelkedését mutatják meg nekünk, ezen pedig az utóbbi néhány évre vonatkozóan valódi robbanást látunk. Mindenképpen érdekes, hogy jövőre már a 700 wattos szint elérését jósolják, és bár az nem világos, hogy ez pontosan mely típusnak lesz köszönhető, könnyen lehet, hogy az AMD valamelyik új változata fut majd be ilyen hatalmas fogyasztással. Az nVidia friss generációja kapcsán nemrég 450 wattos étvágyat vetítettünk előre, a jelek szerint azonban jövőre (valamelyik, vagy akár mindegyik gyártó jóvoltából) még ennél is nagyobb ugrást valósítanak meg, ami nem túl jó hír a felhasználóknak.

Bárhogy is legyen, a nagyobb erő és étvágy mellett a hivatalos ár és a beszerezhetőség is fontos szempontként jelenik itt meg, néhány hónapon belül kiderül, hogy mennyiben változik a helyzet az új generációnak köszönhetően.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások