Megbüntették Oroszor­szágban az Apple-t

Megbüntették Oroszor­szágban az Apple-t

2022. július 25. 12:19, Hétfő
A pénzbírság összegét később határozzák meg.

Az Interfax és a Reuters arról számolt be, hogy az orosz trösztellenes hatóság (FAS) bírságot szabott ki az Apple-re, mert az App Store szoftverbolttal kapcsolatban visszaélt a hatalmi pozíciójával. A fizetendő pénzbüntetés pontos összege még nem ismert, de azt a kaliforniai konszern éves bevétele alapján állapítják meg.

A hatóság azzal vádolta meg az Apple-t, hogy megtagadja az alternatív fizetési módokat az iPhone és iPad alkalmazások szolgáltatóitól, ezért a társaság az indoklás alapján gyakorlatilag visszaélt az iOS-alkalmazások piacán az erőfölényével. Az Apple-t az üzleti modellje miatt számos országban érte kritika, többek között Nyugat-Európában is, sőt, a Fortnite fejlesztőjének számító Epic Games is jogi lépéseket tett ellene, de az óriáscégnek az ügyben még egyetlen alkalommal sem kellett pénzbírságot fizetnie.

Az valószínűsíthető, hogy a kiszabandó pénzbüntetés összege jelentős lesz, mert az Apple adatai alapján az App Store 2020-ban összesen mintegy 643 milliárd dollár bevételt generált. A vállalat az idei esztendő első negyedévében pedig 25 milliárd dollár nyereséget termelt. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt és az oroszországi vádakat. Az elmúlt évben az orosz hatóságok többször is bírságokat szabtak ki nyugati IT-cégekre, azonban a legtöbb ilyen pénzbüntetés néhány tízezer és több százezer euró közötti összegnek felelt meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások