Duplázást ígér a Qualcomm a viselhetőknél

Duplázást ígér a Qualcomm a viselhetőknél

2022. július 25. 17:28, Hétfő
Két új chipet mutattak be, ezek durván kétszer gyorsabbak az őket megelőző generációnál.

A Qualcomm friss megoldásairól mi is folyamatosan beszámolunk, hiszen ezen chipek számos hordozható és viselhető termékben kapnak helyet. Nemrég arról írtunk, hogy nagyon erős a Snapdragon 8+ Gen 1, most pedig a viselhetők szegmensében mutattak be két új változatot, amelyek szintén komoly előrelépést ígérnek.

A cég a napokban tette közzé hivatalos bejelentését, amelyben már a Snapdragon W5+ Gen 1 és a W5 Gen 1 fontosabb részleteiről írnak. Ez a két jövevény már kifejezetten a viselhető megoldásokban kap helyet, nagy ugrást biztosítva a jelenlegi generációt képviselő Snapdragon Wear 4100+ típushoz képest. Elsőre az tűnik fel, hogy a „Wear” márkanév már eltűnik, vagyis követik a tavaly bevezetett, jóval egyszerűbb sémát, a gyártástechnológia terén megmutatkozó jelentős különbség (12 helyett már csak 4 nanométer) pedig valóban méretes előrelépést tesz lehetővé. A két típus között némi eltérés van, a plusz-jelöléssel ellátott példány ugyanis egy 22 nanométeres always-on (AON) koprocesszort kapott.

Legalább ilyen fontos, hogy a Qualcomm ezúttal egy Cortex-M55 magot társít négy Cortex-A53 egységgel, ezekhez pedig az 1 GHz-en futó Adreno 702 grafikus vezérlő, valamint 16 GB LPDDR4-memória csatlakozik. A cég állítása szerint a teljesítmény és a funkciók terén kétszeres javulást értek el, miközben az étvágy 50 százalékkal mérséklődik, a fizikai méretet pedig 30 százalékkal sikerült lejjebb szorítani. A hibrid architektúra a mély alvás és a hibernáció révén tolja ki az üzemidőt, ami mindenképpen hasznos fejlemény a felhasználók számára.

Ha minden jól megy, számos különböző gyártó mutatja majd be új viselhető termékeit. Eddig két referenciapéldány készült el, a Compal és a Pegatron jóvoltából, a Qualcomm állítása szerint azonban már több mint két tucat eltérő dizájn létezik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások