Nem áll jól a katonai HoloLens-program

Nem áll jól a katonai HoloLens-program

2022. augusztus 3. 11:24, Szerda
Műszaki aggályok miatt csökkentették a költségvetését, így akár a teljes projekt veszélybe kerülhet.

Az amerikai hadsereg 2018-ban megbízást adott a Microsoftnak 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására 480 millió dollárért. A szemüveg lehetővé teszi, hogy a parancsnokok információkat vetítsenek a katona arca előtti napellenzőre, és olyan funkciókat is beépítsenek, mint például az éjszakai látás. Headseteket is teszteltek, a rendszert a cég Integrated Visual Augmentation System (IVAS) névre keresztelte. De a különleges, módosított HoloLens-változat nem tudta teljesíteni az amerikai hadsereg elvárásait, a tapasztalatok vegyesek: a hardver nem elég jó, gondok vannak a megbízhatósággal és rosszul megvilágított környezetben nem teljesít jól. A Pentagon belső auditja arra az eredményre jutott, hogy a projekt nagyon könnyen elbukhat, ha az amerikai katonák nem fogadják el a rendszert.

A Bloomberg most arról tudósított, hogy jelentős költségvetési megszorítások vannak kilátásban, amelyek végeredményben az amerikai katonai HoloLens-projekt költségvetését törléséhez is vezethetnek. Ráadásul ez már nem az első alkalom, hogy a program komoly pénzügyi megvonásokat szenved el. A hírügynökség arról számolt be, hogy a védelmi kiadásokat felügyelő illetékes szenátusi bizottság jelentős megszorításokról döntött a HoloLens szemüveggel kapcsolatban. A kiszivárgott információk alapján jövőre az eredetileg tervezett 400 millió dollár helyett csak 50 millió dollár áll majd a fejlesztők rendelkezésére. Az illetékes albizottság az indoklásában a program hatékonyságával kapcsolatos aggályokra is hivatkozik.

"A bizottság továbbra is aggódik amiatt, hogy az IVAS továbbra is szoftver-, hardver- és felhasználói elfogadottsági problémákkal küzd, amelyeket a hadsereg nem kezelt megfelelően. Bár a bizottságot bátorította a hadügyminisztérium 2021-es döntése, miszerint további 10 hónappal meghosszabbítja a tesztelési és értékelési szakaszt, megjegyzi, hogy az IVAS 1.1 továbbra is jelentős fejlesztési problémákkal küzd" - szerepelt egy idézett hivatalos levelezésben. A Pentagon nagyon hisz a masinában, szerintük az eszköz képes javítani a katonák harctéri képességeit, és szeretnék fenntartani a kapcsolatot a Microsofttal, mint egy hagyományosan nem védelmi berendezéseket forgalmazó céggel, amely új képességeket hozhat be a szervezetbe.

Az év elején az amerikai kongresszus már befagyasztott 394 millió dollárt a hadsereg IVAS költségvetéséből. Mindent egybevetve, most úgy tűnik, hogy a Microsoft egyáltalán nem lesz képes fenntartani a projektet. Az IVAS jövőjéről azonban még nem áll rendelkezésre nyilatkozat. Az albizottság ezzel szemben növelte a hadsereg számos más programjának büdzséjét, beleértve a szárazföldi járművek beszerzésére, az Abrams harckocsik és a Stryker harcjárművek korszerűsítésére, az új többcélú páncélozott járművek fejlesztésére, valamint jóváhagyta az AH-64 Apache és az UH-60 Black Hawk helikopterek költségvetésére vonatkozó összegeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások