Nagyot ver az Intelre a Ryzen 7000

Nagyot ver az Intelre a Ryzen 7000

2022. augusztus 4. 10:24, Csütörtök
Legalábbis egy friss teszt szerint, amelyben az egymagos teszteknél igencsak nagy a különbség.

Az AMD új fejlesztései kapcsán nemrég írtunk arról, hogy szeptemberben jön a Zen 4, pontosabban az ezen architektúrát képviselő processzorcsalád, eközben azonban az Intel is dolgozik saját megoldásain, amelyek még szintén befutnak majd az év vége előtt. Most egy újabb teszt eredményeit vehetjük szemügyre, érdekes adatokkal.

Július utolsó napjaiban egy további AMD-chip látott napvilágot, mérnöki változatban, a megszokottnál magasabb órajelekkel, bár ezek még nem érik el a cég által korábban hangoztatott, kereken 5 GHz-es szintet. Ezt nem sokkal később követte egy friss benchmark, amelyben az egymagos és többmagos méréseket is megtaláljuk, a számok pedig arra utalnak, hogy az AMD valóban komoly előrelépést tudott elérni az új generációnál, amely nemcsak a közvetlen elődöt, de az Intel jelenleg elérhető megoldásait is leveri – ez utóbbi viszont attól függ, hogy milyen tesztet veszünk alapul, hiszen a magok száma nem elhanyagolható szempont.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Ryzen 5 7600X durván 50 és 25 százalékkal gyorsabb a közvetlen elődnél, amely a Ryzen 5 5600X. A magok száma változatlan (6), viszont a magasabb órajel és a DDR5-memória segít a komoly előrelépésben. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az egymagos teszteknél még az Intel Core i9-12900K eredményét is sikerült meghaladni, márpedig ez egy jóval erősebb chip. A többmagos teszteknél természetesen egészen más képet kapunk, hiszen a 16 magos változat ezekben egyértelműen maga mögé utasítja az AMD szerényebb megoldását, amit ráadásul a szintén 6 maggal rendelkező Core i5-12600K is megismétel, vagyis ezen a területen van még mit javítani – az órajel további növelésével viszont mindez elérhetőnek tűnik.

Az új család várhatóan szeptemberben mutatkozik majd be, ezt nem sokkal később követi majd az Intel friss asztali, illetve noteszgépes sorozata.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások