A kínai NAND-gyártást veszi célkeresztbe az USA

A kínai NAND-gyártást veszi célkeresztbe az USA

2022. augusztus 4. 11:09, Csütörtök
A 3D NAND-chipek gyártását lehetővé tévő eszközök beszerzését tiltanák le, ami veszélyes lehet.

A Kína ellett meghozott amerikai szankciók, valamint az ázsiai rivális törekvései kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy már 7 nanométeres technológiát másolt le a kínai SMIC, amely ezzel komoly lemaradást hozott be. A végeredmény nem tökéletes, viszont aggodalmat vált ki a nyugati illetékesekben, akik most további lépésekkel szigorítanak a meglévő tiltásokon.

Az amerikai fél nemrég exportlicenc beszerzéséhez kötötte a 14 nanométeres és ennél fejlettebb gyártóeszközök leszállítását, ami nyilvánvaló módon ismét a kínai vetélytársat hivatott nehezebb helyzetbe hozni. Eközben azonban további lépéseken gondolkodnak, a Reuters ugyanis a napokban azt jelentette, hogy már a 3D NAND-chipek gyártását lehetővé tévő eszközök exportját is letiltanák, ez pedig már kevésbé nemzetbiztonsági, mint inkább vállalati, üzleti szempontokból lenne logikus lépés, bár több másik ország gyártóit is nehezebb helyzetbe hozná. Amennyiben ugyanis nem engedélyezik a gyártósorok eladását, a Kínában gyártó, illetve oda szállító vállalatok is komoly nehézségekkel néznek majd szembe.

Ez utóbbi szempont nem elhanyagolható, hiszen bár a 3D NAND terén a Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC) számít az egyetlen belföldi gyártónak, mellettük a Samsung és az SK Hynix is rendelkezik kínai telephelyekkel, vagyis a további szigorítás őket is közvetlenül érintené, amelynek nyilván nem örülnének. Ugyanebbe a körbe kerülnének olyan amerikai cégek, mint az Applied Materials, a KLA, valamint a Lam Research, amelyek komoly mennyiségben szállítanak berendezéseket Kínába. A rivális 3D NAND-gyártók, mint a Micron Technology és a Western Digital, nyilván profitálnának a lépésből, hiszen így nem kellene versenyezniük az olcsóbb kínai alternatívákkal, viszont a piac egy újabb szeletében jöhetne létre komoly hiány, amit nyilván az árakon is megéreznénk.

A kínai szereplő a teljes szegmens 5 százalékát látja el fejlesztéseivel, viszont hárman összesen már 23 százalékot tesznek ki, ami mindenképpen jelentősnek számít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások