A Google Play Store-t vizsgálja az Európai Unió

A Google Play Store-t vizsgálja az Európai Unió

2022. augusztus 6. 11:42, Szombat
A webes konszern alkalmazásboltjára vonatkozó szabályokat vizsgálják, kiemelten a számlázási feltételeket és a fejlesztői díjakat.

A Google programboltja egyre inkább az európai versenyfelügyelők célkeresztjébe kerül. A Politico hírportál azt írta, hogy az Európai Bizottság trösztellenes felügyelői vizsgálják a Google Play Store vonatkozó előírásait. Az amerikai óriáscég versenytársai bizalmas kérdőíveket kaptak a testülettől a szoftveráruházban a fejlesztők esetében alkalmazott számlázási feltételekkel és díjakkal kapcsolatban.

A holland szabályozó hatóság, az ACM (Autoriteit Consument & Markt) már 2019 óta folytat trösztellenes vizsgálatot a Google Play Store és az Apple App Store ellen. A Google és az Apple alkalmazásai maguk is versenyeznek a harmadik féltől származó alkalmazásokkal a letöltési boltokban. Mivel a két vállalat irányítja a saját programboltját és "nincs reális alternatíva" számukra, a nyomozók szerint "ezek az ellentétes érdekek trösztellenes problémákat vethetnek fel". Most kiszivárgott, hogy a holland Google-ügyet valószínűleg lezárják, hogy szabaddá tegyék az utat az európai uniós vizsgálat előtt. Az érvelés szerint a versenyellenes magatartással kapcsolatos aggályokat uniós szinten kellene elemezni és így egy szinttel feljebb kellene helyezni.

Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a hírt, míg a Google szóvivője a Politicónak elmondta, hogy a társaság "számos dolgot" megvitatott a brüsszeli vezetőkkel. Ezek között szerepeltek a Play Áruház irányelveinek közelmúltbeli módosításai, amelyek célja, hogy tisztességesebbé tegyék a feltételeket, és cáfolják a fejlesztők tisztességtelen magatartással kapcsolatos vádjait. Az Európai Bizottság szakértői ugyanakkor úgy vélték, hogy a Google legújabb intézkedései nem elegendőek ahhoz, hogy megfeleljenek az európai digitális piaci törvény (DMA) előírásainak, a jogszabály várhatóan 2024 elejétől lép hatályba.

Az olyan okostelefon-gyártók, mint a Samsung és a HTC, nem kerülhetnék el a Google Play Store-t és azzal, hogy a szoftverbolthoz hozzáférést kérő partnereknek előzetesen telepíteniük kellett az összes Google-alkalmazást, beleértve a jövedelmező keresőmotort és a Chrome böngészőt, a konszern korlátozta a versenytársak lehetőségeit. A brüsszeli kormányzati szerv ezért arra kényszerítette a Google-t, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások