Komolyabb védelemre kötelezik a mobilszolgáltatókat

Komolyabb védelemre kötelezik a mobilszolgáltatókat

2022. szeptember 6. 15:50, Kedd
A brit illetékesek szigorú szabályozást hoztak létre, a cél a biztonság növelése.

A mobilszolgáltató cégekről nem is olyan régen írtuk, hogy azok álhívások milliárdjait blokkolják, bár ebből természetesen a hagyományos vezetékes készülékek sem maradnak ki. Most egy érdekes hír látott napvilágot az Egyesült Királyságban, amely szerint maguk az illetékesek kötelezik komolyabb védelemre a fenti cégeket, hogy jobban védjék saját magukat és a felhasználókat.

A brit kormány hivatalos oldalán közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy olyan biztonsági jellegű útmutatásokat tesznek elérhetővé a szolgáltatók számára, amelyek az eddigieknél jóval szigorúbb lépéseket követelnek meg. A cél a kibertámadások elleni jobb védekezés, ezzel ugyanis nemcsak saját magukat, az adott hálózatokat, de a felhasználókat is megóvhatják a komoly károktól, az új rendszerben pedig nemcsak az utólagos intézkedéseket, de a proaktív, megelőző jellegű lépéseket is felsorolják. Fontos kitétel a kockázatok jobb megismerése, azok felmérése, ehhez azonban a gyanús tevékenység időben való észlelése, annak beazonosítása, a hálózatokhoz és a szolgáltatáshoz való hozzáférések megfelelő kezelése, valamint az erre kijelölt személyek és csoportok korlátozása.

A szolgáltatóknak folyamatosan védeniük kell a hálózatok elemzésére bevetett eszközöket és szoftvert, enélkül ugyanis nem sokat ér a megnövelt védelem. A platformon keresztül áramló adatok fokozott biztonságáról kell gondoskodniuk, ami leginkább azért fontos, mert a szélessávú internetelérések és a mobilhálózatok mindennapi életünk fontos részévé váltak. Az illetékesek szerint a világ egyik legszigorúbb keretrendszerét hozták most létre, ezzel biztosítható lesz a megnövelt védelem, amit az ottani szabályozó hatóság, az Ofcom, bármikor ellenőrizhet, akár a helyszínre való kiszállással. Amennyiben nem találják megfelelőnek a megtett lépéseket, a bevétel 10 százalékára büntethetik a cégeket, amit napi 100 ezer font követhet, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a felhívást.

A felhasználók számára mindenképpen jó hír a biztonság kötelező növelése, ez azonban nyilván nem jelent majd jobb védelmet a folyamatos lehallgatás ellen – már csak azért sem, mert a brit GCHQ szakemberei (amerikai kollégáikkal közösen) gyakorlatilag mindent és mindenkit nyomon követhetnek a világhálón.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások