A Nuvia-alapú chipek miatt perelte be az ARM a Qualcommot

A Nuvia-alapú chipek miatt perelte be az ARM a Qualcommot

2022. szeptember 3. 21:19, Szombat
A tervezőcég a licencmegállapodások meglétét vonja kétségbe.

A Qualcomm tavaly januárban 1,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Nuviát, amely rendkívül hatékonyan működő processzorokat tervez. A cég a vállalkozás munkatársainak e területen szerzett szakértelmét szeretné felhasználni a laptopokba és okostelefonokba szánt System-on-Chipjei (SoC) tervezésekor. A felvásárlás és tervek áttörést hoztak a Qualcomm számára a laptopok és szerverek területén, az ARM azonban számos dolgot vitat.

A két fél közötti vitában több mint egy évig tartó peren kívüli tárgyalások után az ARM most beperelte a Qualcommot a Nuvia-alapú chipek miatt. A hivatalos vád a licenc- és védjegybitorlás. Az ARM által benyújtott kereset alapján a Qualcomm állítólag nem rendelkezik érvényes licenccel a felvásárolt startup terveivel kapcsolatban, továbbá a vállalat azt követeli, hogy a fejlesztésekhez kapcsolódó munkákat teljesen semmisítsék meg. Mindez azt jelenti, hogy a Qualcomm tervezett laptop- és szerverchip-üzletága alapvetően veszélybe kerülne.

A per hátterében az ARM által partnereinek kínált különböző licencmegállapodások állnak. Ezek közé tartoznak egyrészt a technológiai licencmegállapodások (TLA), amelyek az ARM saját tervezéseire, például a Cortex-magokra és azok kismértékű módosításaira vonatkoznak, másrészt az architektúra licencmegállapodások (ALA), amelyek az ARM utasításkészletén alapuló saját tervezésekre vonatkoznak. Mind a Qualcomm, mind a Nuvia mindkét típusú licenccel rendelkezett. A felvásárlással a Nuvia a licenceit és terveit is átadta a Qualcommnak - írta keresetlevelében az ARM. Ez azonban kifejezetten ellentmond azoknak a licencfeltételeknek, amelyeket az ARM a partnerei rendelkezésére bocsát. Az ilyen átruházások csak a tervezőcég kifejezett hozzájárulásával lehetségesek, ha egyáltalán lehetségesek, mivel az ALA-k mindig csak az egyes vállalatok bizonyos formatervezési mintáira érvényesek, nem pedig az ARM technológiájára mint olyanra.

Az ARM tájékoztatta a felvetéseiről a Qualcommot és március elsejétől semmisnek nyilvánította a Nuvia licenceit, mivel a tervek továbbadása szerződésszegésnek minősül. Az ARM már akkor felkérte a Qualcommot, hogy hagyjon fel a tervekkel kapcsolatos munkával, és semmisítse meg a megfelelő technológiát, amelyet az időközben felmondott licencszerződés alapján hoztak létre. A Nuvia licencek megszűnését a Qualcomm jogi osztálya is elismerte. A társaság a Reuters hírügynökségnek azzal érvelt, hogy az ARM panasza figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy széles körű, jól megalapozott licencjogokkal rendelkeznek az egyedi CPU-kra vonatkozóan. A gyártó bízott abban, hogy ezeket a jogokat meg fogja tartani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások