Képet lőtt egy exobolygóról a James Webb

Képet lőtt egy exobolygóról a James Webb

2022. szeptember 6. 11:37, Kedd
Az új űrteleszkóp először kapott lencsevégre planétát, ez továbbra is bonyolult feladat.

A nemrég útnak indult Webb kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy szén-dioxidra bukkant a kutatók számára nagyon fontos eszköz, amelytől az elkövetkező években sokat várnak. Most egy exobolygón volt a soron, erről készült közvetlen felvétel, ami szintén komoly előrelépés.

A NASA által közzétett bejelentés alapján a HIP 65426 b névre keresztelt gázóriásról van szó, amely természetesen nem rendelkezik szilárd felszínnel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az élet nincs jelen a planétán, viszont számunkra mindenképpen fontos, hogy közvetlen úton készült felvételt vehetünk a kezünkbe. Ezt ugyan egyéb eszközök, így például a Chilében üzemelő Very Large Telescope segítségével korábban, a 2017-es eredeti beazonosítást követően is megpróbálták, akkor azonban az eredmény a földi légkör zavaró hatása miatt nem lehetett ennyire részletes. A Webb hosszabb hullámhosszon, a Near-Infrared Camera (NIRCam) és a Mid-Infrared Instrument (MIRI) révén vette szemügyre a bolygót, kiszűrve az ottani csillag fényét.


A bolygó kapcsán mindenképpen fontos megemlíteni, hogy az a Jupiter tömegének 12-szeresével bír, kora viszont mindössze 15-20 millió évre tehető, tehát egy nagyon fiatal példányról van szó. További részlet, hogy nagyon távol kering saját csillagától, a közöttük lévő távolság a Föld és a Nap közötti intervallum 100-szorosára tehető, viszont mivel maga a bolygó nagyjából 10 ezerszer haloványabb csillagánál, annak megpillantása rendkívül nehéz feladatot jelent. Maga a terület is nagy kihívás, korábban ugyan a Hubble révén is próbálkoztak a közvetlen képalkotással, ehhez azonban különböző trükkökre volt szükség, hogy nagyjából elfogadható végeredményt kapjunk.

A 10 milliárd dollárt felemésztő űrteleszkóp az elkövetkező hónapokban további felvételekkel kápráztathat el minket, remélhetőleg nem lesz gond a további üzemeléssel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások