Műholdas elérésekkel jön az Android 14

Műholdas elérésekkel jön az Android 14

2022. szeptember 7. 10:56, Szerda
Már a következő verzió támogathatja a funkciót, amivel még jobb lefedettséget érhetnek el.

A mobil operációs rendszerekkel kapcsolatban épp a napokban írtunk arról, hogy a tengerentúlon már beelőzte az iOS az Androidot, ezzel szinte egy időben azonban azt is megtudtuk, hogy a Starlink a T-Mobile ottani hálózatát egészítené ki, lefedve a távoli régiókat. A jelek szerint a Google is készül erre, hiszen ők is a műholdas elérések támogatásán dolgoznak.

Szeptember elején a cég alelnöke, Hiroshi Lochkeimer, egy rövid Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a következő Android-verzióban már a műholdas eléréseket is támogatnák, és bár azt nem árulta el, hogy pontosan melyik szoftver esetében tartja ezt valószínűnek, külsős források alapján az Android 14-ről van szó. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy annak idején, a G1 2008-as piacra dobásakor még a 3G és a WiFi használata is komoly fejtörést okozott számukra, most azonban (az 5G megfelelő kezelése mellett) már a műholdak bevonása is lehetségesnek tűnik. Ez mindenképpen komoly előrelépés, hiszen ezzel olyan régiókban biztosíthatnak elégséges lefedettséget, amelyeket eddig elhanyagoltak.

A műholdak eléréséhez nyilván az ehhez szükséges hardvert is integrálni kell majd a készülékekbe, ez pedig azt jelenti, hogy nem mindegyik okostelefont vonják majd be ebbe a körbe. Valószínűnek tűnik, hogy a jól ismert gyártók, így például a Samsung, elsősorban a prémium megoldásokban valósítja majd meg a funkció támogatását, míg az olcsóbb készülékekben nem erőltetik ezt, viszont a telefongyártók oldaláról még nem hallottunk semmi az ezzel kapcsolatos tervekről. A kép tehát jelenleg kissé homályos, viszont biztató, hogy a cég már a „következő” verzió kapcsán említi meg a támogatás bevezetését.

Nem véletlen, hogy a cég ezen dolgozik, hiszen az iPhone 14 egyik újítása szintén ez, vagyis a műholdas elérések bevonása lesz. Kérdés, hogy a Google pontosan melyik megoldás mellett dönt, a Starlink és a T-Mobile együttműködésénél ugyanis nem lesz szükség kiegészítő hardverre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások