Kiborg csótányt készítettek japán tudósok

Kiborg csótányt készítettek japán tudósok

2022. szeptember 8. 23:11, Csütörtök
A gépi rovarok már jó ideje a kutatások tárgyát képezik és a tudósoknak most sikerült áttörést elérniük.

A japán RIKEN Úttörő Kutatási Klaszter (CPR) nemzetközi csapata egy újratölthető csótánykiborgot mutatott be. Ez a világ első rovar-robot hibrid megoldása. A kutatócsapatnak sikerült egy madagaszkári csótányt egy apró vezérlőegységgel, egy újratölthető akkumulátorral és egy 0,004 milliméter vékony napelemmel felszerelnie. A faj ijesztően nagy, egyedei 6 cm hosszúak. Ultravékony és rugalmas anyagokat használtak, hogy ne korlátozzák az állat mozgási szabadságát. Ez nem volt így a korábbi hasonló projektek esetében. A mozgásszabadság biztosításával a rovarkiborgok érettek lettek a gyakorlati felhasználásra.

A csótánykiborg segíthet a veszélyes vagy az ember számára elérhetetlen területek felderítésében, illetve a környezet megfigyelésében. Ehhez azonban a rovaroknak hosszabb időn keresztül autonóm módon kell működniük és irányíthatónak kell maradniuk, mert senki sem akar robotrovar-rajokat ellenőrizetlenül a természetbe engedni. A legnagyobb kihívást a szakemberek számára a rovarok energiaellátásának biztosítása jelentette. Töltődokkolóról szó sem lehetett, mivel az korlátozta volna az akció hatósugarát az időkritikus küldetéseknél. Ehelyett egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki a csótány számára a lábak vezérlésére szolgáló chippel és egy lítium-polimer akkumulátorral, ami az állat páncélján helyezkedik el.


A csótány hátsó végére a Kenjiro Fukuda által vezetett csoport egy mindössze 0,004 milliméter vékony napelemet erősített, amely 17,2 mW teljesítményt nyújt, ami Fukuda szerint ötvenszerese a korábbi rendszerek teljesítményének. Az egész hátizsákot rugalmas anyagból nyomtatták és az átfedő szegmensek révén maximális mozgásszabadságot biztosít az állatnak. A kísérlet sikeres volt: a vezetékek felszerelése után a tudósok 30 percig mesterséges napfénnyel sugározták be a napelemet, majd képesek voltak irányítani a csótányt. Fukuda bízott abban, hogy más rovarokat is képesek lesz kiborgokká alakítani. A kutató kijelentette: "A stratégiánkat más rovarokra, vagy talán a jövőben akár repülő bogarakra, például kabócákra is át lehet majd ültetni."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások