Lekapcsolhatja a részecske­gyorsítóit a CERN

Lekapcsolhatja a részecske­gyorsítóit a CERN

2022. szeptember 7. 22:40, Szerda
A szervezet az energiaválság miatt akar ilyen döntést hozni.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) egyes részecskegyorsítók leállítására készül, hogy áramot takarítson meg - erről számolt be a The Wall Street Journal és a Swissinfo.ch. Serge Claudet, a CERN Energiagazdálkodási Bizottságának vezetője kijelentette, hogy a Nagy Hadronütköztető (LHC) is érintett a tervekben. Ez a világ legnagyobb nyilvánosan ismert részecskegyorsítója, amely egy 27 kilométer hosszú, kör alakú alagútból áll és Genf közelében található.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a cél az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának biztosítása. A terveket a hónap végéig be kell mutatni a francia és a svájci kormánynak. "A jelenlegi helyzetre való tekintettel és társadalmi felelősségvállalásának részeként a CERN tervet készít az idei téli energiafogyasztás csökkentésére, amelyet a szeptember 26-i héten tartandó ülésen mutat be a CERN Tanácsának" - közölte a CERN szóvivője a The Registerrel. A CERN az esetleges leállásokat a francia EDF SA energiaipari vállalattal fogja egyeztetni. Az elképzelések alapján azonban az LHC leállítása előtt a szervezet először a másik hét részecskegyorsítót fogja leállítani.

A CERN kiemelte, hogy az LHC évente 600 és 750 GWh közötti energiát fogyaszt a kísérletek során, míg a szervezet teljes energiafogyasztása évente körülbelül 1,3 TWh. Összehasonlításul: Franciaország évente mintegy 500 TWh-t termel, míg Genf kanton évente 3 TWh-t, az Európai Unió egésze pedig évente mintegy 3400 TWh-t.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások