Művészeti portálok betiltották a képgene­rátorok alkotásait

Művészeti portálok betiltották a képgene­rátorok alkotásait

2022. szeptember 14. 22:37, Szerda
Egyre több platform tiltja meg a mesterséges intelligenciával kreált művek feltöltését.

A Dall-E-hez hasonló mesterséges intelligencia-képgenerátorok a nyár legnagyobb őrületét váltották ki és ámulatba ejtették a felhasználókat. Azonban az első művészeti oldalak most betiltották a mesterséges intelligencia képgenerátorok által készített alkotásokat. Andy Baio amerikai blogger gyűjtötte össze azokat a portálokat, amelyek ilyen döntést hoztak, ugyanakkor megjegyezte, hogy a két legnépszerűbb platform, a DeviantArt és az ArtStation még nem reagált, bár egyre hangosabbak azok a felhívások, hogy tiltsák ki az érintett műveket a közösségeikből.

A DeviantArt fórumán egy különösen sokat kommentált bejegyzésben a platformot felszólították, hogy tegyen valamit a jelenség ellen. Az oldalt már most elárasztották a mesterséges intelligencia képgenerátorok által létrehozott képek és ellenintézkedésként a napi posztok felső határára van szükség. Az ilyen fotókat betiltotta a Newgrounds, az Inkblot és a Fur Affinity platformok kifejezetten betiltották.

A nyilatkozatok egy része rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia felvételek számtalan művész alkotásán alapulnak, amelyekkel az alkalmazott szoftvert betanították. A Fur Affinity például azt írta, hogy támogatni akarja a művészeket és a tartalmaikat, de a mesterséges intelligencia tartalmak nem szolgálják a közösség érdekeit. A Newgrounds hasonló álláspontot képvisel, de engedélyezte a mesterséges intelligenciától származó háttereket - ha kifejezetten utalnak rá. Az Inkblot a Twitteren zéró tolerancia politikáról beszélt a mesterséges intelligencia művekkel szemben.


Az olyan képgenerátorok, mint a Midjourney, a Dall-E vagy újabban a Stable Diffusion szöveges útmutatók alapján hoznak létre képeket. Az elmúlt hónapokban igazi őrület alakult ki az ilyen szoftverek körül. Az eredmények változó minőségűek, de különösen a Midjourney és a Stable Diffusion hetek óta ámulatba ejtette a világhálót. A művészetről szóló kapcsolódó vita elérte a tömegeket. Mivel azonban a generátorok fényképeket is képesek megtévesztően utánozni, vannak arra utaló jelek, hogy a dezinformáció ismét sokkal könnyebbé vált.

Néhány nappal ezelőtt egy mesterséges intelligencia által generált kép nyert egy művészeti versenyt az Amerikai Egyesült Államokban, amely világszerte vitát váltott ki. Volt szó a művészet haláláról, és a művészeti platformokon megjelenő mesterséges intelligencia-képekről szóló vitában most további érvek cserélődnek ki. A legnagyobb aggodalom valószínűleg az, hogy a képgenerátorok segítségével olyan nagy számban és olyan gyakorisággal hozhatók létre képek, hogy a kézzel készített alkotások elvesznek az áradatban. Ez az egyik fő kritika a DeviantArton folyó vitában. Mások rámutatnak, hogy a művek a felhasznált mesterséges intelligenciától származnak, nem pedig magától a feltöltőtől.

A mesterséges intelligencia művészetének egy másik kritikája valószínűleg egyre fontosabbá válik az elkövetkező hónapokban, tekintettel a jelenlegi őrületre: Még ha többnyire nem is világos, hogy az algoritmusok és műveik milyen tananyagon alapulnak, újra és újra világossá válik, hogy ezek között számos olyan mű is található, amelynek alkotói valószínűleg soha nem járultak hozzá az ilyen felhasználáshoz. Baio összegyűjtötte, hogy a Stable Diffusion képzési anyagának több millió képe a Pinterestről származik, ahol a képeket más forrásokból gyűjtik össze. A Midjourney és társaival kapcsolatos széles körű szerzői jogi vita elkerülhetetlennek tűnik, többek között azért is, mert a mesterséges intelligencia technológiája a tananyagnak köszönhetően képes bizonyos művészek stílusában képeket létrehozni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások