Elkészült az amerikai hadsereg cipelést segítő külső váza

Elkészült az amerikai hadsereg cipelést segítő külső váza

2022. szeptember 19. 23:30, Hétfő
A könnyebb és egyszerűbb változat egyelőre a súlyosabb tárgyak cipelésében segít.

Az exoskeletonok, vagyis külső vázak témájában legutóbb arról számoltunk be, hogy már alakulóban van a kínai szuperkatona, amely a rivális hatalmak hasonló fejlesztéseit követi a sorban. Az amerikai változat most elkészült, ennek tesztelése sikerrel zárult, bár az első körben csak egy jóval egyszerűbb példányról van szó.

A DEVCOM Army Public Affairs Office még augusztus közepén tette közzé a Soldier Assistive Bionic Exosuit for Resupply (SABER) névre keresztelt külső váz fontosabb részleteit, a tesztelés eddigi eredményeit, valamint a szélesebb körű alkalmazás várható időpontjait. Ebből megtudhatjuk, hogy az egyetemi kutatók a 82. és a 101. légi szállítású hadosztály katonáival közösen, az ő visszajelzéseikre építve alakították ki a megoldást, amelyet a vállakra és lábakra csatolva, a bal vállon elhelyezett egyetlen gomb megnyomásával aktiválhatunk. Az érdekes fejlesztést még május folyamán tesztelték éles körülmények között, a visszajelzések pedig 90 százalékban pozitívak voltak, és bár nyilván még nincs szó az amerikai szuperkatona megjelenéséről, a platform mégis több előnyt kínál, így bevezetése a közeljövőben esedékes.


A SABER elsősorban a nehezebb tárgyak felemelésében és azok cipelésében segít, hiszen mindössze 1,5 kg-ot nyom, eközben azonban az akár 50 kg-os tárgyak, így például lőszeres ládák, cipelését teszi jóval könnyebbé, megkímélve a katonák hátát és derekát. A tesztek alatt egyértelművé vált, hogy az állóképesség akár 60 százalékkal növelhető, eközben pedig jelentős mértékben csökkenthető a fáradás és a különböző sérülések által okozott hibák és kiesés aránya, vagyis a platform nagyon hasznos lehet, különösen az éles bevetések alatt, ahol mindenki a harcra koncentrál. Ahogy említettük, a résztvevők 90 százaléka nyilatkozott pozitívan a megoldásról, így most jöhet a sorozatgyártás.

Ezt az év második felében a Nashville városában tevékenykedő HeroWear végzi majd, jövőre több száz példány kerülhet ki a katonákhoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások