Decemberben jön a B-21 Raider

Decemberben jön a B-21 Raider

2022. október 4. 12:13, Kedd
Hosszú évtizedek után mutatnak be új lopakodó bombázót, amely már a hatodik generációt képviseli.

A Northrop Grumman fejlesztése kapcsán még 2021-ben írtunk arról, hogy várhatóan idén mutatkozik be hivatalosan a típus, amelyből akkor 5 példány állt rendelkezésre, legalábbis a végső összeszerelés fázisában. Most jelezték, hogy nagyon közel van a debütálás.

A gyártó a napokban tett közzé egy újabb hivatalos bejelentést, amelyben már azt jelzik előre, hogy december első hetében rántanák le a leplet az új lopakodó bombázóról, bár a pontos időpontot egyelőre nem nevezték meg. Nem túl gyakran kerül sor ilyen bemutatóra, hiszen legutóbb 34 évvel ezelőtt, tehát 1988-ban volt rá példa, akkor pedig a közvetlen elődöt, a B-2 bombázót demonstrálták, amely egy évre rá repült először, majd pedig jóval később, csak 1997-ben állt végleg szolgálatba. Várhatóan ezúttal is hasonló periódus jön majd el a hivatalos bemutató után, annak ellenére, hogy a cég már hosszú ideje, jóval az ukrajnai konfliktus előtt igyekezett minél előbb véglegesíteni a fejlesztést.

Az illetékesek elmondása szerint minden tekintetben ultramodern bombázóról van szó, amely már a hatodik generációt képviseli. Ők nyilván az innovációt, a technológia terén elért előrelépést emelik ki, amelyet kifejezetten a konfliktusok által sújtott, a nagyhatalmak összeütközését elszenvedő övezetekben való felhasználásra szánnak – nem véletlenül, hiszen az elmúlt években hasonló orosz és kínai törekvésekről is olvashattunk. A tervek szerint jövőre jön majd az első tulajdonképpeni repülés, ezzel az USA megtartja komoly előnyét, viszont a hiperszonikus rakéták területén már egészen más helyzet alakult ki.

A bemutatóra a kaliforniai Palmdale melletti telephelyen kerül sor, ezt várhatóan nagy visszhang övezi majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások