Karkötőkkel figyelik a pekingi buszvezetőket

Karkötőkkel figyelik a pekingi buszvezetőket

2022. szeptember 27. 09:19, Kedd
A cél a közlekedésbiztonság növelése a hosszútávú járatokon, de hogy ezt hogy érnék el, az még nem derült ki.

A South China Morning Post cikke alapján Pekingben a hosszabb távolságokat teljesítő buszsofőröknek elektronikus karkötőt kell viselniük, amely képes rögzíteni és nyomon követni a testfunkcióikat. A pekingi tömegközlekedési holding a kezdeményezést a "közbiztonság" védelmével indokolta. A társaságnál már mintegy 1800 ilyen karkötőt osztottak szét a buszsofőrök között, akik Peking különböző tartományaiba a városi autópályán közlekednek.

A karszalag viselésére vonatkozó követelményt a múlt héten Kujcsouban történt tragikus buszbaleset után vezették be, amelyben 27 ember meghalt és 20 súlyosan megsérült. A kommunista párt jövő héten tartja ötéves kongresszusát Pekingben és emiatt "a szociális kockázatokat a lehető legkisebbre kell csökkenteni". Az alkalmazott csuklópántok képesek mérni a testhőmérsékletet, a pulzust, az oxigéntelítettséget, a vérnyomást és az alvást. Érzelmekre is lehet az adatok alapján következtetni, például ha valaki fél vagy stresszes. A jelentés szerint az adatokat a közlekedési vállalatok valós időben nyomon követhetik és ellenőrizhetik.


Wang Congwei, a Jingsh kiberbiztonsági jogi szakértője rámutatott, hogy "el kell gondolkodni azon, hogy valóban olyan sürgős-e ennyi személyes adatot gyűjteni a buszsofőrökről". Congwei azt is megkérdőjelezte, hogy elegendő idő áll-e rendelkezésre a beavatkozásra, ha a rendszer valóban aggodalomra okot adó "rendellenességeket" azonosít. "Valójában az adatokat csak az eset után lehet felhasználni az elemzéshez" - mutatott rá. Calvin Ho Wai-loon, a Hongkongi Egyetem professzora hozzátette, hogy az adatoknak mindenképpen helytállónak kell lenniük és kérdésesnek tartotta, hogy ezt lehet-e teljes bizonyossággal garantálni. Amennyiben az adatok nem helytállóak, az nyomás alá helyezné a buszsofőröket és hátrányos megkülönböztetést jelentene velük szemben.

Nem ez az első alkalom, hogy Kínában érzelmeket és testi funkciókat rögzítő karszalagokat használnak. A koronavírus-járvány lezárása alatt a lakosok többször is kénytelenek voltak ilyen karkötőt viselni, amikor el akarták hagyni a karantént és Kína más részeire akartak utazni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások