Azonosítatlan drónok fenyegetik a norvég olajmezőket

Azonosítatlan drónok fenyegetik a norvég olajmezőket

2022. szeptember 27. 22:35, Kedd
Az utóbbi időben több olajfúró platform biztonsági zónájába is behatoltak robotrepülőgépek.

A norvég olajkitermelést szabályozó hatóság figyelmeztetést adott ki az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatban. A norvég partoknál lévő olajfúrótornyok üzemeltetője, a Petroleumstilsynet (PTIL) közleménye szerint a közelmúltban több drónt vagy más repülő tárgyat észleltek a biztonsági zónákban. A norvég kontinentális talapzaton lévő fúróplatformok mindegyikénél 500 méteres biztonsági zóna van a víz felett, körül és a vízben. Ezekbe csak engedéllyel rendelkező repülőgépek vagy járművek léphetnek be. Ezt a szabályt az utóbbi időben már többször figyelmen kívül hagyták. A norvég rendőrség nyomoz az ügyekben.

A PTIL arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az olajfúrótornyoknál a drónok összeütközhetnek az ott működő helikopterekkel. A különleges engedéllyel nem rendelkező repülőgépek is robbanást okozhatnak vagy akár szándékosan is összeütközhetnek az olajfúrótoronnyal. A norvég olajfúrótornyokat üzemeltető Equinor ebben a hónapban tájékoztatta a rendőrséget legalább három olajfúrótornyán végzett dróntevékenységről - erről szeptember közepén számolt be az Aldri Mer norvég online magazin. Később ismeretlen tárgyak repülését is megfigyelték, a Johan Sverdrup, a Gullfaks C és a Snorre A olajmezők is érintettek.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem történt komolyabb incidens, de a norvég sajtóban most találgatások látnak napvilágot az olajfúrótornyok elleni repülések indítékairól. Lehetséges, hogy azok információgyűjtésre szolgáltak, például szabotázsakciókhoz. A vg.no idézte Lars Peder Haga norvég katonai szakértőt, aki úgy vélte, hogy meglehetősen amatőr dolognak tűnik, hogy ilyen felderítő repüléseket végezzenek ilyen közel az olajfúrótornyokhoz nappal.

Érdekes egybeesés, hogy tegnap robbanást észleltek az Északi Áramlat-1 gázvezetéknél, nem sokkal azután, hogy a közeli Északi Áramlat-2 vezetéken is szivárgást észleltek. Szakértők szerint nagy valószínűséggel szabotázsakció történt, de nem nevezték meg Oroszországot, mint valószínű elkövetőt. Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett, a német szövetségi kormány szerint "célzott támadásról" van szó. Az esetek gyanúsan egybeesnek a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, Baltic Pipe nevű vezeték felavatásával.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások