Visszavágják az iPhone 14 gyártását

Visszavágják az iPhone 14 gyártását

2022. szeptember 29. 11:33, Csütörtök
A vásárlói kereslet elmarad a várt szinttől, ezért most kevesebb komponenst rendelnek meg.

Az Apple idei generációjának hivatalos bemutatója után arról számoltunk be, hogy szinte senkinek sem kell az iPhone 14 Plus, ezt követően pedig a gyártási kapacitás egy részének Indiába történő átviteléről jelentek meg hírek. Most újabb értesülés futott be, immár kifejezetten negatív előjellel.

A Bloomberg számolt be a napokban arról, hogy az Apple kevesebb telefonra tart igényt, mivel a vásárlói kereslet nem igazolta az előzetes várakozásokat, a házon belüli reményeket. Dacára annak, hogy eddig ezzel ellentétes információkat láthattunk a világhálón, időközben pedig arról is olvashatunk, hogy a Pro és Pro Max típusok gyártására nagyobb hangsúlyt helyeznek majd a kínai helyszíneken, a jelek szerint a család mindegyik tagja érintett a mostani döntésben, amelynek eredményeként az eredetileg tervezett példányszámhoz képest 6 millióval kevesebb telefont szállítanak majd le.

A cég a teljes második félév során összesen 90 millió telefont gyártatna le saját partnereivel, ami tulajdonképpen megegyezik a tavalyi év hasonló időszakának eredményével, valamint a nyáron előrevetített szinttel. Az teljesen világos, hogy a Pro-változatok jobban szerepelnek, ez viszont a jelek szerint nem ellensúlyozza a két szerényebb példány gyászos szereplését, még akkor sem, ha a Pro Max esetében a korábbi jelentések szerint az erős érdeklődés miatt a vásárlóknak akár 5 hetet is várniuk kell majd a megrendelt példányok leszállítására. A lépésben nyilván szerepet játszik a kínai piac visszaesése is, odaát az első három napon 11 százalékkal kevesebb példány kelt el, mint a tavalyi megjelenést követően, eközben viszont a globális infláció és a gazdasági nehézségek is negatívan befolyásolják az eredményt.

Ez utóbbi tényezők miatt idén világszerte 6,5 százalékkal kevesebb telefon kelhet el, a végleges eredmény 1,27 milliárd darabnál tetőzhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások