Végleg búcsúzik a Google Stadia

Végleg búcsúzik a Google Stadia

2022. szeptember 30. 10:02, Péntek
Nem vált igazán népszerűvé a platform, így a cég most ezt is leállítja.

A Google játékosoknak szánt felhő-platformja viszonylag gyakran szerepelt híreinkben, bár ezen a területen inkább a riválisok folyamatos előretöréséről olvashattunk. Legutóbb arról írtunk, hogy 3 hónapos előfizetéseket osztogatott a cég, és bár idén nyáron még tagadták, hogy a leállításra készülnek, ezt most mégis meglépik.

A hivatalos blogban közzétett hosszabb bejegyzésben azt közlik mindenkivel, hogy a Stadia viszonylag hamar, már jövő év elején bezárja kapuit, onnantól kezdve tehát nem vehetjük majd igénybe a szervereket, vagyis a mindenhonnan elérhető játékok futtatása ellehetetlenül. Az indoklás szerint minderre azért kerül sor, mert a megoldás nem vált igazán népszerűvé, amihez mi azt tehetjük hozzá, hogy a jelentős növekedést még a pandémia évei alatt sem sikerült elérni, miközben a riválisok gyakorlatilag minden szempontból jobban szerepeltek. Nem látják értelmét tehát a folytatásnak, bár azért nem hagynak mindenkit cserben.

A bejegyzésben közöltek alapján a korábban megvásárolt játékok és hardver árát visszatérítik, már amennyiben előbbieket a Stadia saját boltjában szereztük be, utóbbiakat (Stadia Controller, Founders Edition, Premiere Edition, valamint a Google TV csomagjain keresztül megvásárolt Play and Watch) pedig a Google Store kínálatából választottuk ki. Érdekesség, hogy az előfizetések nem kerülnek be ebbe a körbe, bár a Pro-változatot a lejárat után is igénybe vehetjük majd, egészen a teljes leállásig. A kiegészítőket nem kell visszaküldeni, a pontos részleteket azonban csak az elkövetkező napokban, hetekben közlik majd.

A leállás január 18-án jön el, a szervereknek akkor inthetünk majd búcsút.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások