Nincs jó kifogás a nők hiányára a technológiai iparban

Nincs jó kifogás a nők hiányára a technológiai iparban

2022. szeptember 30. 19:17, Péntek
Az Apple vezetője rámutatott az ágazatban a nők foglalkoztatásával kapcsolatos hiányosságokra.

Tim Cook, az Apple főnöke bírálta a nők alacsony arányát a nagy technológiai cégeknél és közölte, hogy ebben a kérdésben nem fogad el többé kifogásokat. Ehelyett több embert akar megtanítani programozni. A menedzser a BBC-nek kijelentette, hogy a női szakemberek hiánya miatt a szakma "közel sem éri el azt, amit elérhetne". Cook úgy vélte, hogy ahhoz, hogy az ágazat teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket, a társadalmi kihívások minél szélesebb körű szemléletére van szükség. "Úgy gondolom, hogy az IT-szakma természete és az emberiségre gyakorolt hatása attól függ, hogy a nők ott ülnek-e az asztalnál" - hangsúlyozta az Apple első embere.

A BBC említett egy példát a cég történetéből, amely a női perspektíva hiányát tárta fel. Az Apple 2014-ben kiadott egészségügyi szoftveréből hiányzott a menstruációs periódus követésének lehetősége. A kihagyás miatt a társaságot kritika érte, amiért kizárólag a férfiak szemszögéből közelítette meg a dolgokat. Cook szerint az Apple és más vállalatok tanultak az ilyen hibákból, de hozzátette, hogy tény, még sok a tennivaló ezen a területen. "Nagyszerű megoldásokhoz csak úgy lehet eljutni, ha az azon dolgozóknak különböző nézőpontjai vannak."

Ugyanakkor nincs mentség arra, hogy a nagy technológiai cégeknél alacsony a nők aránya. Nem fogadja el azt az elterjedt kifogást sem, hogy túl kevés nő tanul műszaki tárgyakat. "A cégek nem vonhatják ki magukat azt állítva, hogy "nem tanul elég nő informatikát - ezért nem tudok elég embert felvenni"" - mondta az üzletember. Cook célja az, hogy ne csak több nő, hanem általában véve több ember szerezzen tudományos és műszaki ismereteket. Javaslata szerint az iskolában mindenkinek el kellene végeznie egy programozási kurzust, hogy legalább az alapismeretekre szert tegyen és fel tudja mérni a munkaterületet. A nők hiányának orvoslására az Apple nemrég indított programot női alapítók és alkalmazásfejlesztők számára az Egyesült Királyságban.

2021-ben 35 százalékos volt a nők aránya az Apple igazgatótanácsában, ezzel éppen az átlag fölé kerültek. A Deloitte Global könyvvizsgálói ezt azzal egészítették ki, hogy a nagy technológiai társaságoknál az idén már átlagosan 33 százalék lesz a nők aránya.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások