Digitális valutákat tesztel Izrael, Norvégia és Svédország

Digitális valutákat tesztel Izrael, Norvégia és Svédország

2022. október 1. 00:18, Szombat
A projekt résztvevői egyelőre a műszaki megvalósíthatóságot vizsgálják.

Izrael, Norvégia és Svédország központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) közösen teszteli a digitális központi banki valutákat a nemzetközi lakossági - azaz a magánügyfelek számára történő - fizetésekben. A BIS ezt 2022. szeptember 28-án jelentette be és jelezte, hogy az átutalások felhasználását is tesztelni kell.

A projekt Icebreaker néven fut és a BIS kiemelte, hogy a cél "néhány konkrét kulcsfunkció és a különböző nemzeti CBDC-rendszerek összekapcsolásának technikai megvalósíthatóságának a tesztelése". A CBDC a digitális központi banki pénz rövidítése. A programban résztvevő országok le akarják egyszerűsíteni az ilyen digitális valutákkal történő, országhatárokon átnyúló fizetéseket.

A BIS szerint a CBDC-fizetések drágák, lassúak, nem mindenki számára hozzáférhetőek és átláthatatlanok. A BIS, az Izraeli Nemzeti Bank, a norvég központi bankkal és a svéd Sveriges Riksbank bevonásával végzett teszt megmutatja, hogyan lehet javítani ezeken a hiányosságokon. A BIS által nyilvánosságra hozott prezentáció szerint a tesztbe a digitális pénztárca-szolgáltatókat és rajtuk keresztül a végfelhasználókat is bevonják. A projekt várhatóan az év végéig tart, az eredmények 2023 első negyedévének végére várhatók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások