A keveredés miatt tűntek el a neandervölgyiek

A keveredés miatt tűntek el a neandervölgyiek

2022. november 12. 12:29, Szombat
Ezt sugallja egy friss tanulmány, amely azonban számos kérdőjelet tartalmaz.

A neandervölgyi ember történetéről és kihalásának okairól az elmúlt években számos eltérő anyagot és javaslatot olvashattunk, legutóbb arról írtunk, hogy az elsődleges okok között a génmutáció is szerepelt. Most egy újabb változat látott napvilágot, amelyben már egyenesen a keveredést teszik felelőssé.

A csapat által most kiadott hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a faji háború, az etnikai konfliktusok helyett a szex eredményezhette a kihalást, bár a történet ennél jóval komplexebb. A neandervölgyiek csoportja és a homo sapiens nagyjából 400 ezer éven keresztül élt elkülönülve egymástól, amint azonban (nagyjából 60 ezer évvel ezelőtt) megindult ez utóbbiak vándorlása, a két közösség viszonylag gyorsan találkozott egymással. A kutatók szerint a keveredés vezethetett el előbbi csoport eltűnéséhez, bár az együttlétek jellegével és azok kimenetelével kapcsolatban még mindig számos kérdőjelet sorolnak fel az anyagban.

Már a kommunikáció terén jelentős akadályokat kellett leküzdni, a hosszú ideig tartó önálló fejlődés alatt ugyanis komoly eltérések alakulhattak ki. Azt is tudjuk, hogy a 40-60 ezer évvel ezelőtti neandervölgyi mintákban még nincs jele a homo sapiens által átörökített DNS-nek, a mitokondriális DNS ezt követő teljes hiánya pedig arra utal, hogy kizárólag a neandervölgyi férfiak és a homo sapiens nők keveredhettek egymással, bár az eredményeket nyilván nem ismerjük. A részletesebb adatokhoz minél több neandervölgyi genom szekvenálására lesz szükség, csak ezáltal bővülhet majd tudásunk.

A további eredményekkel egyben a fenti állítást is visszaigazolhatnánk, ez azonban még a kutatókra vár.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások