Oxigénhiány okozta az első kihalást

Oxigénhiány okozta az első kihalást

2022. november 18. 23:16, Péntek
Emiatt következett be a meglévő állatok többségének elpusztulása, ám a pontos ok még kérdéses.

Nem is olyan régen, egy további tanulmánynak köszönhetően, mi is beszámolhattunk arról, hogy nagy valószínűséggel oxigénhiány okozta az egyik nagy kihalási eseményt, amely 420 millió évvel ezelőtt következett be. Most arról olvashatunk, hogy az első ilyen katasztrófát is ugyanez okozta, ami a klímaváltozáshoz köthető.

A napokban a Virginia Tech kutatói tették közzé saját munkájuk eredményeit, amelyek a pandémia alatti vizsgálódásnak köszönhetően születtek meg. Mivel a szakembereknek ezen időszakban nem volt lehetőségük a terepen való kutatás elvégzésére, így hosszabb időt tölthettek a meglévő elméletek tesztelésével, ennek révén pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a meglévő fosszíliák által visszaigazolt első nagy esemény szintén az oxigén hiánya miatt következett be, bár azt még nem tudjuk, hogy ezt pontosan mi váltotta ki. Az mindenesetre világos, hogy az állatvilág durván 80 százaléka pusztult el ennek következtében, és bár a globális felmelegedést is megemlítik az anyagban, ennek kapcsán egyelőre csak találgathatunk.

Felmerül többek között a globális vulkáni tevékenység felerősödése, a tektonikus mozgások folyamata, valamint az aszteroidák becsapódása, de az egyetlen biztos részlet az állatok kihalása, ami az oxigén hiányára adott válasz, annak egyenes következménye volt. Ez számunkra különösen fontos fejlemény, mivel egy másik tanulmányban a kutatók már arra világítanak rá, hogy a klímaváltozás részeként felmelegedő édesvizek kevesebb oxigént tárolnak el, eközben pedig az intenzív földhasználat tovább erősíti a folyamatot a maga kemikáliáival, azok hatásaival.

Ezen első nagy kihalás (legalábbis az állatok területén) az ediakara időszakában következett be, durván 550 millió évvel ezelőtt. A sorban 5 másik nagy esemény következett, amelyeket már jobban ismerünk, 440, 370, 250, 200, illetve 65 millió évvel ezelőtt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások