Itt a Snapdragon 8 Gen 2

Itt a Snapdragon 8 Gen 2

2022. november 17. 17:41, Csütörtök
A Qualcomm új csúcs-chipje nagyobb sebességet és jobb elérést ígér.

A gyártó kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy középkategóriás és még szerényebb típusokat mutattak be, ezt azonban most követi a sorban a vadonatúj csúcskategóriás megoldás, amely reményeik szerint minden riválist lemos majd a pályáról. Lássuk, hogy mit kínál az új chip, amely valóban kellemes jellemzőkkel érkezik.

A cég hivatalos bejelentésében a Snapdragon 8 Gen 2 fontosabb részleteiről olvashatunk, ezeket elsősorban a korábbi, Gen 1 néven futó generáció jellemzőivel vetik össze a jobb összehasonlítás érdekében. Kiemelik az AI-funkciók javulását, ennek révén négyszer nagyobb teljesítményt érhetünk el ezen a téren, az Int4-formátum, valamint Sensing Hub révén, amelyek a nyelvek feldolgozásában és azok gyors lefordításában, valamint a képkészítés minőségének javulásában segédkeznek. Megjelenik a Samsung 200 megapixeles Isocell HP3-érzékelőjének támogatása, a 8K HDR-lejátszás lehetősége, maguk a képek és videók pedig automatikus módon javulnak majd, szintén az AI közreműködésével.

A ray tracing hardveres gyorsítása, a 25 százalékkal nagyobb erő, valamint a 40 százalékkal kedvezőbb energiahatékonyság, illetve az Unreal Engine 5 Metahumans Framework támogatása mind segít majd a játékok kényelmesebb és gyorsabb futtatásában, eközben pedig egyéb területeken is komoly előrelépést valósítanak meg. A dual 5G-SIM és a WiFi 7 érdemel itt említést, ez utóbbi 5,8 Gbps-os átvitelt kínál majd, a hangzás terén a 48 kHz-es lossless streaming és a mindössze 48 ms-os késleltetés bukkan fel érdekességként, de a teljes lista ennél jóval hosszabb. Számunkra mindenképpen fontos, hogy egy 3,3 GHz-es Prime Core (Cortex-X3) mellett 4 erősebb, 2,8 GHz-en futó egység, valamint 3 szerényebb, 2 GHz-en üzemelő komponens jelenik meg a felállásban.

Az első ilyen chipek még az év vége előtt felbukkannak majd, többek között az Asus, a Honor, a Motorola, a OnePlus, az Oppo, a Sharp, a Sony, a Xiaomi és a ZTE kínálatában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások