A bitcoin-számlák több mint fele veszteséges

A bitcoin-számlák több mint fele veszteséges

2022. november 23. 22:14, Szerda
Az ágazatban kezdenek beigazolódni a korábbi előrejelzések: a 91 éves Warren Buffett amerikai sztárbefektető már májusban kijelentette, hogy a világ jelenlegi összes bitcoinjáért sem adna 25 dollárt.

Még nem ért véget a kriptotél, sőt, az eddiginél is zordabb lesz és rosszabb helyzetbe kerülhetnek a virtuális fizetőeszközök. Az InTheBlock elemzése alapján a kriptovaluták jelenleg csak egy irányba mennek - lefelé és éppen emiatt nem is lehet csodálkozni azon, hogy a bitcoin-befektetők és -számlák több mint fele mínuszban van.

Az elemzés szerint 2020 márciusa óta először fordult elő, hogy a 47,9 millió bitcoin-cím mintegy 51 százaléka, azaz 24,6 millió darab, veszteséges volt. Ez azt jelenti, hogy mindazok többsége, akik jelenleg még rendelkeznek a népszerű digitális pénzzel, a jelenlegi árfolyamnál magasabb áron vásárolták a virtuális fizetőeszközt. Az elemzés szerint a bitcoin-számlák 45 százaléka jelenthet készpénzben ki nem fizetett nyereséget, míg a többiek a nyereség-veszteség küszöbön állnak. A Bitcoin árfolyama jelenleg 15 700 dolláron áll. A 2021 novemberében elért történelmi csúcsához képest a kriptovaluta így értékének több mint 75 százalékát veszítette el. Akkoriban a bitcoin ára közel 65 000 dollár volt.

Hasonlóan rosszul állnak jelenleg a dolgok más digitális pénzek esetében is. Az Ethereum például jelenleg 1090 dolláron áll és értékének 76 százalékát veszítette el a korábbi csúcspontjához képest. A Cardano és Solana szintén egy lefelé tartó spirálba került. A Cardano jelenleg 30 centet ér és az értékének körülbelül 90 százalékát vesztette el a csúcspontjához képest. Egyetlen Solana pedig most 11,27 dollárt ér és az eddigi csúcsához képest értékének 96 százalékát veszítette el.

Ezzel beigazolódott Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének véleménye, aki korábban az egyik holland tévéadónak adott interjújában általánosságban elítélte a kriptovalutákat és azt hangsúlyozta, hogy ő mindig azt mondta, hogy a kripto-vagyontárgyak rendkívül spekulatívak és semmit sem érnek, mert semmin sem alapulnak és nincs mögöttük lévő érték, amely biztonsági horgonyként működne. Lagarde a Politicónak hozzátette, hogy ő soha nem fektetett be virtuális fizetőeszközökbe, de a fia megpróbálta a dolgot és nem volt igazán szerencsés.

A bitcoinnal és más virtuális pénzekkel szemben az EKB digitális valutaprojektjében meg lehet bízni, Lagarde szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót, arra pedig garanciát fog vállalni. A program mögött ott áll majd az Európai Központi Bank és ez egy hatalmas különbség a kriptovalutákhoz képest. A projekt a tervezett ütemterv alapján halad, az európai digitális valuta körülbelül négy esztendőn belül valósággá válhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások