Durvulnak a tüntetések a Foxconn gyáránál

Durvulnak a tüntetések a Foxconn gyáránál

2022. november 23. 10:22, Szerda
A munkások a szigorú korlátozások és az elmaradt fizetések miatt csaptak össze a rendőrökkel.

Az Apple az elmúlt hetekben (érthető módon) gőzerővel készült az ünnepi szezonra, a gyártás felfuttatására biztatva saját beszállítóit, hiszen a vadonatúj iPhone 14 előtt komoly lehetőség nyílik meg a vásárlók meghódítására. A helyzet azonban nem ideális, a cég már szabadulna Kínától, az ottani kapacitás azonban elengedhetetlen, a méretes telephelyen pedig egyre inkább eldurvulnak a tüntetések.

A napokban a Twitter oldalán látott napvilágot több rövidebb videó, amelyekben már a munkások és a rendőrök közötti összecsapásokat vehettük szemügyre. Előbbiek többek között poroltókkal támadtak a kirendelt egységekre, a helyzet pedig egyre romlik, ami elsősorban a hetek óta érvényben lévő, rendkívül szigorú járványügyi korlátozásokkal, valamint a vírus újbóli elterjedésétől való félelemmel magyarázható. Nem segít a helyzeten, hogy sokan nem kapták meg a nekik járó béreket, emiatt helyzetük még nehezebbé vált, egyesek pedig már el is hagyták a gyártelepet, az „iPhone city” néven emlegetett kerületet, illetve Csengcsou városát.

Az Apple és a Foxconn számára igencsak kellemetlen a helyzet eldurvulása, mivel éppen ezekben a hetekben szerették volna egyre inkább felfuttatni a gyártás volumenét. Utóbbi cég további bónuszt ajánlott fel azon alkalmazottaknak, akik október 10. és november 5. között hagytak fel a munkával, ám ezt követően visszatértek, eközben viszont továbbra is érvényben maradtak a korlátozások, amelyek egyebek mellett arra kötelezték a munkásokat, hogy állandóan maradjanak a telephelyen, illetve a szállásukon fogyasszanak el minden ételt az erre kijelölt nagyobb helységek helyett.


Az Apple számára India, Vietnám, valamint Mexikó jöhet szóba alternatívaként, bár nyilván egyik helyszín sem tudja gyorsan kiváltani a világ legnagyobb üzemét, amely durván 200 ezer embernek ad munkát – meglátjuk, hogy mindez milyen hatással lesz az iPhone 14 utánpótlására, valamint az árakra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások