Bezuhant a teljes GPU-piac

Bezuhant a teljes GPU-piac

2022. november 24. 13:31, Csütörtök
A gyártók eredményei visszaestek, a 2009-es recesszió óta nem láttunk ekkora romlást.

Az elmúlt hetekben már olvashattunk arról, hogy az AMD csúnya esésre figyelmeztetett, ezt követően pedig az Intel küszködéséről, valamint az nVidia komoly rontásáról is írtunk. Most a grafikus vezérlők teljes piacára vonatkozóan futott be egy friss felmérés, amely hasonló képet mutat.

A Jon Peddie Research tette közzé a napokban saját részletes anyagát, amely a harmadik negyedév fontosabb eredményeit mutatja meg nekünk. Ebben nem sok jót látunk, a grafikus vezérlők piaca ugyanis 75,5 millió darabra esett vissza, ami az előző negyedévhez képest 10,5 százalékos, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva pedig 25 százalékos zuhanást jelent. Ebbe mind az integrált, mind pedig a különálló fejlesztések beletartoznak, ám azt is megtudjuk, hogy az asztali változatok 15,4, a noteszgépekbe szánt példányok pedig jóval nagyobb mértékű, 30 százalékos zuhanást mutatnak, amire a 2009-es válság óta nem volt példa.

A harmadik negyedév a beszállítók számára hagyományosan a legerősebb időszak, ami már az ünnepekre való felkészülést hozza magával. Most ez nem jött össze, a kereslet az új generáció rövid időn belül várható elrajtolása miatt visszaesett, a gyártók pedig a meglévő raktárkészleteket igyekeztek inkább kiszórni. Az Intel a teljes terület 72 százalékát uralta (továbbra is saját integrált megoldásai révén), egyedül ők tudták növelni a darabszámot, eközben azonban az nVidia 16 százalékra, az AMD pedig alig 12 százalékra esett vissza – előbbi cég csaknem 20, utóbbi pedig majdnem 50 százalékos esést volt kénytelen elkönyvelni a saját szállításoknál.

A kriptobányászok ezalatt szinte teljesen leálltak a vásárlásokkal, ami az Ethereum nagy átállásának köszönhető, ez nyilván szintén negatívan befolyásolta az eladásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások