Hiába az eurómilliárdok, Európa lemarad a chipversenyben

Hiába az eurómilliárdok, Európa lemarad a chipversenyben

2022. november 30. 14:39, Szerda
Európa bővíteni akarja a chipgyártását, de a tengerentúli csoportok vonakodnak a beruházástól. Az iparág pénzügyi támogatása ma már világszerte egyre erősebb, az ázsiai vagy amerikai chipgyártók ezért nem látják okát annak, hogy Európában telepedjenek le.

Az Infineon vetélytársának számító Rohm japán chipgyártó példája mutatja, hogy a támogatások nem mindig segítik elő a vállalatok megjelenését egy területen. Isao Matsumoto, a Rohm Semiconductor vezérigazgatója a Handelsblattnak azt nyilatkozta, hogy a következő években lemondanak egy üzem létrehozásáról az Európai Unióban. "2030-ig Japánban fogunk gyártani" - tette hozzá a menedzser.

A társaság gyorsan növekszik Európában, egyre több ügyfelet szerez és elsősorban a szilícium-karbidból (SiC) készült félvezetők készítésére összpontosít. A kiotói székhelyű Rohm a SiC chipek egyik legfontosabb beszállítója világszerte. Ezek az alkatrészek ritkák és keresettek, és különösen fontosak az autóipar számára, mert növelik az elektromos járművek hatótávolságát. Matsumoto közölte, hogy 2025-ig mintegy 1,5 milliárd eurót ruháznak be a SiC üzletágba, javarészét meglévő chikugói gyáruk bővítésére költik majd el.

A Rohmhoz hasonlóan számos nemzetközi chipgyártó cég elfordul Európától mint gyártási helyszíntől - az EU által a létesítményeknek ígért milliárdos támogatások ellenére. "A Rohm állami támogatást fog kérni hazájában, Japánban" - magyarázta Matsumoto. Ez rossz hír az Európai Uniónak, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Európa részesedése a globális chipgyártásban megduplázódjon és elérje a 20 százalékot. Mivel az iparág erőteljesen növekszik, addigra a kontinensen meg kell négyszerezni a kapacitásokat, ezáltal Európa kevésbé függ majd a távol-keleti szállításoktól.

Azonban Európa felzárkózása a már befutott chipgyártókra számítva kudarcot vall. A vállalatok erőforrásai messze nem elegendőek ehhez, a tengerentúli versenytársak inkább a saját országukban fektetnek be hasonló feltételek mellett. A félvezetőgyártó társaságok a drága infrastruktúra legjobb kihasználása érdekében mindig először a meglévő telephelyeket igyekeznek bővíteni. Egyes esetekben a gyártás is szorosan együttműködik a fejlesztéssel. A legtöbb chipgyár jelenleg Ázsiában található. Idén mindössze egy chipgyártó döntött úgy, hogy új európai telephelyen hajt végre beruházást: az Intel Magdeburgban akar építkezni, de ehhez is vaskos német támogatás kellett.

"Az Európai Unióban hiányoznak a kiforrottabb gyártási folyamatokat alkalmazó gyárak. A magasan fejlett processzorok, mint amilyeneket az Intel Magdeburgban akar gyártani, kevésbé keresettek, legalábbis Európában" - jelentette ki Alan Priestley, a Gartner chipszakértője. "A kereslet meghaladja a kapacitást" - taglalta Matsumoto. Az értékesítés sokkal nagyobb mértékben növekedhetne, ha a gyárak nem dolgoznának teljes kapacitással.

Az európai chipgyártó vállalatok ugyanúgy viselkednek, mint a Rohm - ők is a meglévő telephelyekre támaszkodnak. Az Infineon a már meglévő drezdai és malajziai gyárak mellé szeretné felépíteni a következő üzemeit. A francia-olasz gyártó STMicroelectronics Grenoble-ban és Cataniában hoz létre új létesítményeket. A Rohm Nürnbergben, a Sicrystal leányvállalatánál gyárt szilíciumkarbidot, a SiC chipek alapanyagát. "Frankfurt am Mainban "jelentős" beruházásokra kerülhet sor" - hangsúlyozta Matsumoto, de nem árult el részleteket. A Sicrystal többek között az Infineont és az STMicroelectronicsot látja el az anyaggal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások