100 milliárd forintos bírságot kapott a Meta

100 milliárd forintos bírságot kapott a Meta

2022. november 29. 22:17, Kedd
Adatok kiszivárgása miatt büntették meg Írországban a céget, amely minden bizonnyal fellebez a határozat ellen.

Az Ír Adatvédelmi Hivatal (IDPC) közölte, hogy lezárta azt a vizsgálatot, amelyet tavaly áprilisában indított a Facebook adatkezelőjének számító Meta Platforms Ireland Limited (MPIL) ellen, miután egy hackerfórumon mintegy félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatai váltak hozzáférhetővé, köztük 533 millió telefonszám, e-mail-cím és egyes esetekben az érintett személyek lakóhelye is. Az eset során az úgynevezett NSU 2.0 által megfenyegetett német parlamenti képviselők és személyek telefonszámai is kiszivárogtak.

A vizsgálat tárgya a Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer és Instagram Contact Importer eszközök vizsgálata és értékelése volt a Meta Platforms Ireland Limited által a 2018. május 25. és 2019. szeptember 25. közötti időszakban végzett adatkezeléssel kapcsolatban. A hatóság 265 millió eurós pénzbírsággal sújtotta a társaságot és egy sor korrekciós intézkedést írt elő. Az IDPC kiemelte, hogy a többi európai uniós tagállam adatvédelmi hivatalai együttműködtek vele és egyetértettek a döntésével.

A Facebook-csoportnak 2021 szeptembere óta immár negyedszer kell pénzbüntetést fizetnie. Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy az IDPC-t rendszeresen kritizálják amiatt, hogy a nagy internetes vállalatok - amelyek közül soknak van írországi irodája - adatvédelmi incidenseinek kezelésében túlságosan félénk vagy lassú. Csak az elmúlt 14 hónapban azonban a Meta 17 millió eurót, a Meta leányvállalata, a WhatsApp 225 millió eurót, a szintén a Meta tulajdonában lévő Instagram alkalmazás pedig 405 millió eurót volt kénytelen fizetni az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A ma bejelentett döntéssel együtt a Meta bírságai így több mint 900 millió eurót tesznek ki.

A Facebook jelezte, hogy mindenképpen megvizsgálja a döntést. A bűnözők 2019 szeptembere előtt úgynevezett scrappeléssel gyűjtötték és válogatták össze automatizáltan a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, amelyeket azután internetes platformokon hozták nyilvánosságra. A Facebook ennek megfelelően hangsúlyozta, hogy a számítógépes rendszereit nem törték fel. A csoport fellebbezett mind az Instagram, mind a WhatsApp ellen hozott határozatok ügyében is, így most a bíráknak kell dönteniük. A döntés precedensnek számít az adatjog megsértését érintő jövőbeli vizsgálatokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások