A hajcsatok működését másolja egy új robot

A hajcsatok működését másolja egy új robot

2022. december 23. 01:13, Péntek
A gép egy teljes újszerű innovatív meghatást alkalmaz.

A Columbia Egyetem kutatói által kifejlesztett új úgynevezett puha robot modellje a hajcsatok működési elvére hasonlít. Az eszközök egyetlen kattintással záródnak és nyílnak újra, alakot változtatva. A gépnek négy lába van, amelyek a "test" végéhez vannak erősítve. Minden egyes kattintással, ami a homorú és a domború forma közötti váltást jelenti, az alkalmazott Hair Clip Mechanism (HCM) nevű eljárás ugrásszerűen fejlődik. A robot az eddigi teszteken több mint 30 centiméteres másodpercenkénti sebességet ért el.

A robot egy előfeszített, félmerev műanyagból készült csíkból áll, amelynek közepén egy egyszerű elektromos szervomotor található. Amikor az utóbbi minden egyes alkalommal egy kis nyomást gyakorol, az egész szalag reagál és az egyik stabil állapotából a másikba ugrik. Ez a kialakítás minimalizálja a szükséges energiát. Ezenkívül az ezzel felszerelt gép mechanikailag kevésbé bonyolult, olcsón megépíthető és különösen könnyű.


A szakemberek egy robothalat szereltek fel az újszerű meghajtással, amely a farokúszója használatával generál hajtást. A tudósok ezután olyan gépet építettek, amely képes a szárazföldön galoppozni. Az utóbbi két HCM-egységgel van felszerelve, amelyek felváltva gyakorolnak nyomást - néha felülről, néha alulról. Ennek megfelelően a test alakja a homorú és a domború között változik. A hal másodpercenként 435 milliméteres csúcssebességgel mozog, ami két testhossznak felel meg. A négylábú másodpercenként a testhossza 1,6-szorosát tudja megtenni. A csapat szerint ezek a sebességek jelentősen nagyobbak, mint a hasonló kis méretű lágytestű robotok által korábban elért sebességek.

Zechen Xiong, Yufeng Su és Hod Lipson robotikai szakértők a jövő május 29-én Londonban kezdődő "2023 International Conference on Robotics and Automation" nevű nemzetközi konferencián mutatják be az innovatív hajtásukat. A kutatók a munkájukat már ismertették az arXiv online folyóiratban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások