A ruhaiparba is betörnek a robotok

A ruhaiparba is betörnek a robotok

2022. december 17. 12:45, Szombat
Eddig az olcsó bangladesi varrodákkal nehéz volt árban versenyezni, de a közeljövőben újabb területen vehetik át az emberek szerepét a gépek.

"A ruházati ipar az utolsó olyan iparág, amelyet még nem automatizáltak" - jelentette ki Eugen Szolovjov, aki a Siemens San Franciscóban található laboratóriumában egy olyan projektet vezet, amely 2018 óta dolgozik a ruhagyártás automatizálásán. A téma a Siemens mellett olyan ruházati vállalatokat is foglalkoztat, mint a Levi Strauss. A koronavírus-járvány idején kapott új lendületet az a tendencia, hogy a robotok segítségével több gyártást hozzanak vissza Ázsiából az Amerikai Egyesült Államokba és Európába, mivel az ellátási láncok elakadása rávilágított annak a kockázataira, ha a cégek a távoli gyárakra való támaszkodtak.

Amennyiben megtalálnák a módját annak, hogy Kínában és Bangladesben ne kelljen kézzel ruhákat készíteni, akkor több ruházati termék gyártása kerülhetne vissza a nyugati fogyasztói piacokra, beleértve az Amerikai Egyesült Államokat is. De ez egy érzékeny téma, sok ruhagyártó vonakodik beszélni az automatizálásra való törekvésről, mivel attól tart, hogy ez aggodalmat kelt a fejlődő országokban dolgozó munkásokban. Jonathan Zornow, aki kifejlesztett egy technikát a farmergyárak egyes részeinek automatizálására, elmondta, hogy online kritikákat és halálos fenyegetést is kapott. A Levi's szóvivője megerősítette, hogy a vállalat részt vett a projekt korai szakaszában, de nem kommentálta az információkat.

A varrás különleges kihívást jelent az automatizálás számára. A gépek számára komoly problémát jelent, hogy egy autó lökhárítójával vagy egy műanyag palackkal ellentétben, amelyek megtartják az alakjukat, a szövetekre ez egyáltalán nem igaz és ráadásul végtelenül sokféle vastagsággal és textúrával rendelkeznek. Továbbá a robotok egyszerűen nem rendelkeznek az emberi kéz ügyességével. A Reuters által megkérdezett öt kutató szerint tény, hogy a gépek fejlődnek, de még évekbe telik, amíg teljesen kifejlődik náluk a szövetkezelés képessége. De mi lenne, ha elég sok mindent el tudnának végezni a robotok ahhoz, hogy legalább részben csökkentsék az Amerikai Egyesült Államok magas munkabérei és az olcsó külföldi gyárak közötti költségkülönbséget? A most zajló kutatási erőfeszítések középpontjában ez áll.


"A Siemensnél folyó munka abból a törekvésből indult ki, hogy olyan gépeket irányító szoftvert hozzanak létre, amelyek képesek kezelni mindenféle rugalmas anyagot, például vékony drótkábeleket" - hangsúlyozta Szolovjov, hozzátéve, hogy a területen az egyik legjobb célpontot a ruházat jelent. A Siemens a 2017-ben létrehozott és az amerikai védelmi minisztérium által finanszírozott pittsburghi Advanced Robotics for Manufacturing Institute-tal dolgozott együtt, hogy segítsen a régi gyártóknak megtalálni az új technológia felhasználási módjait. A San Franciscó-i Sewbo Inc. startup pedig ahelyett, hogy megtanítaná a robotokat arra, hogyan kell kezelni a szövetet, vegyi anyagokkal merevíti meg azt, hogy a gyártás során úgy lehessen kezelni, mint egy autó lökhárítóját. Miután elkészült, a kész ruhadarabot kimossák, hogy eltávolítsák a merevítőszert. "Nagyjából minden farmerdarabot amúgy is kimosnak a készítés után, így ez beleillik a meglévő gyártási rendszerbe" - taglalta Jonathan Zornow, a Sewbo feltalálója.

A kutatási erőfeszítésbe több ruházati vállalatot is bevontak, köztük a Levi's-t és a Bluewater Defense LLC-t, egy kis amerikai katonai egyenruhákat gyártó céget. A pittsburghi robotikai intézettől 1,5 millió dolláros támogatást kaptak a technikával való kísérletezésre. Eric Spackey, a Bluewater Defense vezérigazgatója részt vett a Siemens kutatásában, de szkeptikus volt a Sewbo megközelítésével kapcsolatban. "Ha merevítő anyagot teszünk a ruhadarabba az csak egy újabb folyamatot jelent, ami növeli a költségeket" - ecsetelte Spackey, bár hozzátette, hogy a megoldásnak lehet értelme olyan gyártóknál, akik már most is a szokásos működésük részeként mosnak ruhákat, például a farmergyártók számára.


A szöveteket nem tudják a robotok jól kezelni, ezért merevítik, majd utána kimossák

Vannak más törekvések is a varróüzemek automatizálására. A Software Automation Inc. nevű georgiai startup kifejlesztett egy olyan gépet, amely pólókat tud varrni úgy, hogy az anyagot egy speciálisan felszerelt asztal fölé húzza. Sanjeev Bahl, aki két évvel ezelőtt nyitott egy kis farmergyárat Los Angeles belvárosában Saitex néven, tanulmányozta a Sewbo gépeit és készül az első kísérleti gép telepítésére. A régi berendezések fölé görnyedő munkásokra mutatva kiemelte, hogy sok ilyen feladat megérett az új eljárásra. Amennyiben pedig az működik, akkor szerinte nincs okuk arra, hogy ne legyen újra nagyüzemi farmergyártás az Amerikai Egyesült Államokban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások